Companii

Recolta de struguri anunta o piata a vinului in usoara crestere

08.09.2004, 00:00 20

Estimarile privind recolta de struguri pentru vin din acest an - cu circa 10-15 procente mai mare decat cea din anul anterior- arunca o lumina favorabila asupra pietei vinului de anul viitor care se va inscrie intr-o crestere cu circa 10% fata de cea din 2003, in ciuda grindinei din ultimele saptamani care au afectat regiunea Vrancea.
Aici sunt localizate peste 105 din suprafata cultivata cu vita de vie a Romaniei. Conform datelor furnizate de Organizatia Nationala Interprofesionala Viniviticola (ONIV), care grupeaza cei mai mari producatori de vinuri din Romania, piata vinului s-a ridicat anul trecut la circa 300 de milioane de euro. Agricultura estimeaza ca recolta de struguri din acest an - intarziata cu circa doua-trei saptamani din cauza fenomenelor metereologice - se va ridica la peste 927.000 de tone, care la un randament de putin peste 60% ar insemna 584 de milioane de litri de vin. Din aceasta cantitate, doar circa 70% va intra pe piata - aproximativ 400 de milioane de litri de vin, din care o parte va fi procesata de producatorii de vinuri, o alta parte de micii fermieri - restul urmand sa fie pus la invechire.
Pretul mediu pentru un litru de vin pentru anul viitor este de circa 0,75 euro/litru, in conditiile in care in cele 400 de milioane de litri de vin care vor intra pe piata sunt incluse atat vinuri DOC cat si cele de masa.
Ion Dobronauteanu, presedintele ONIV, spune ca in functie de conditiile metereologice din urmatoarele saptamani, recolta de struguri din acest an poate sa fie buna sau foarte buna calitativ. "Daca va fi mai mult soare, bobul de strugure va acumula mai mult zahar", afirma Dobronauteanu. El spune ca e inca prematur sa precizeze care sunt regiunile care vor acea productii bune si care sunt soiurile de vinuri care anul viitor se anunta mult mai bune.
"Productia de struguri este aproape normala pentru Romania ultimilor 10 ani, dar din aceasta cantitate prognozata se vor mai inregistra pierderi. Calitativ insa este un an bun", spune Mihai Chitic, presedintele Cramelor Prahova, un producator de vinuri care face parte din Halewood Romania. Chitic estimeaza ca, anul viitor, va continua tendinta de crestere a preturilor medii, in special al cele cu Denumire de Origine Controlata (DOC) de la 2,5 euro/sticla de 0,75 de litri pe raftul magazinelor la circa 3 euro/sticla de 0,75 de litri. "Efortul masiv facut de investitori dupa campania de privatizari din anii ?99-2002 este motivul principal pentru care pretul unei sticle de vin va continua sa creasca", sustine Chitic.
Vasile Babusanu, directorul general al Vinia Iasi, afirma ca vinul care va ajunge anul viitor pe piata este format din productiile de struguri de pe doar 75.000-78.000 de hectare cultivate cu vita de vie din cele peste 178.000 pe care s-au cultivat in acest an. "Piata vinului anul viitor va fi de 250 de milioane de litri si in functie de aceasta se va forma piata vinului", afirma Babusanu.
Conform lui Mihai Chitic, acestei valori i se adauga alte 200 de milioane de litri de vin care nu au fost vanduti in anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO