Companii

Renault, gata sa vina la Dacia cu inca 53 mil. euro

26.09.2003, 00:00 15



Grupul francez Renault va majora capitalul social al Autmobile Dacia cu inca 53 de milioane de euro, decizia fiind luata miercueri in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, a anuntat Constantin Stroe, vicepresedintele companiei.



Astfel, capitalul social va creste pentru a doua oara in acest an, dupa ce in luna iulie grupul Renault a "injectat" in companie inca 200 de milioane de euro, bani folositi pentru investitii. In prezent, capitalul societatii este de 14.632,7 miliarde lei - peste 380 de milioane de euro.



Renault a preluat Automobile Dacia in anul 1999, cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la statul roman contra sumei de 50 de milioane de dolari.



Dupa ce a venit ca actionar majoritar la Dacia, Renault s-a confruntat cu mai multe probeme decat anticipa. Astfel, piata auto romaneasca a scazut continuu la nivelul ultimilor ani. In aceste conditii, la aproape patru ani de la venirea francezilor, producatorul roman de automobile continua sa inregistreze pierderi. Anul trecut, pierderile Dacia au depasit 86 de milioane de euro, in crestere cu aproape 12% fata de anul 2001. Valoarea depaseste estimarile pe care oficialii companiei le-au facut la inceputul anului trecut - 56 de milioane de euro. 2002 a fost astfel, al doilea an consecutiv in care estimarile oficialilor privind pierderile Dacia sunt depasite. In 2001 managementul companiei estima pierderi de 40 de milioane de euro, adica jumatate din cat a fost realizat de fapt - 77 milioane euro.



Revenirea pe profit a producatorului din Pitesti se va petrece, spun reprezentantii companiei, o data cu lansarea pe piata la sfarsitul anului viitor a modelului de 5.000 de euro, al carui nume de cod este X90.



In vara acestui an, Renault a retras Automobile Dacia de la Bursa de Valori in urma unei oferte publice obligatorii de preluare, cu o valoare finala de aproape 20 de milioane de dolari.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO