Retail&Agrobusiness

Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC Bank: Până la final de septembrie, pentru agricultori mari şi mici, CEC Bank a acordat peste 2 mld. lei credite

ZF Agriculture Summit 2022.

Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC Bank: Până la...

Autor: Alexandra Matei

24.10.2022, 16:38 159

CEC Bank, unul dintre cei mai importanţi jucători în zona de creditare pentru micii şi marii fermieri români, a acordat până la finalul lunii septembrie de anul acesta credite cu o valoare totală de peste 2 mld. lei, spune Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC Bank, în cadrul evenimentului ZF Agriculture Summit 2022.

Cele mai mari ca număr au fost creditele APIA, peste 6.000 anul acesta, iar cele mai mari ca volum au fost programele guvernamentale, care au însemnat circa 30% din totalul creditelor.

„CEC Bank este cel mai mare jucător în zona de credite APIA. Am acordat anul acesta peste 6.000 de credite APIA. Până la final de septembrie, pentru agricultori mari şi mici, CEC a acordat peste 2 mld. lei credite. Cele mai mari ca număr au fost creditele APIA, iar cele mai mari ca volum au fost programele guvernamentale, care au însemnat circa 30%. CEC a fost partener în programe precum Agro Invest, IMM Invest sau Rural Invest. Agricultura în sistemul bancar a avut una dintre cele mai bune dinamici în ultimii 3-4 ani. Soldul creditelor bancare în agricultură a crescut cu 15%. Este un lucru îmbucurător, mai ales în contextul geopolitic actual. Cred că toate băncile se vor orienta către acest domeniu, care deşi nu aduce marjele altor domenii, este un domeniu în care riscurile sunt mai mici. Multe bănci vor paria pe agricultură”, a declarat Bogdan Alexandrescu, Director Agri, CEC Bank, în cadrul ZF Agriculture Summit 2022.

 

 Ce a mai declarat acesta în cadrul evenimentului ZF:

► Noi am crescut cu 50%. În 2022 am acordat cu 50% mai multe credite în domeniul agriculturii. Agricultura este unul dintre cele mai finanţate domenii la CEC. La nivel de credite, unu din cinci credite merge către agricultori.

► Au fost credite de capital de lucru, care s-au orientat către achiziţia de inputuri şi activitatea curentă, dar şi creditele de investiţii, orientate pe echipamente.

► Pe zi ce trece văd tot mai multe exemple pozitive de producători agricoli, care îneţeleg nevoia de irigaţii şi de creştere de plus valoare. Cred că dacă faţă de acum zece ani se văd progrese enorme, în următorii ani atât băncile, cât şi fondurile europene vor creşte sectorul agricol.

► Discuţia despre irigaţii o avem şi în cadrul CEC Bank şi bineînţeles că anul acesta am finanţat foarte multe proiecte în zona de irigaţii. Noi suntem dispuşi să finanţăm partea de irigaţii.

► Este nevoie şi de educaţie. Sfătuiesc fermierii să investească în educaţie şi în tehnologie. Este una dintre soluţiile pentru a deveni din ce în ce mai competitivi.

► În ceea ce priveşte finanţarea, pe acest final de an, CEC este partener al programelor guvernamentale, pe care un fermier le poate accesa. O pate din dobândă este subvenţionată, iar garanţia este a statului. Aici se pot finanţa şi credite de investiţii, dar şi credite de capital de lucru. Acesta ar fi cel mai important target de finanţare în ultimele luni ale anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO