Retail&Agrobusiness

Domeniile Ostrov, unul dintre cei mai mari producători de fructe din România, cu 250 de hectare de livezi: „Vremea nefavorabilă a afectat producţia de cireşe din 2023, anul acesta fiind mai mică cu 10% faţă de 2022”

Domeniile Ostrov, unul dintre cei mai mari producători...

Autor: Florentina Niţu

03.07.2023, 16:24 7556

♦ Fructele recoltate sunt vândute prin Organizaţia de producători Hortifruct şi se găsesc în reţelele de precum Lidl şi Kaufland, dar şi în toate pieţele tradiţionale din ţară.  

Domeniile Ostrov, unul dintre cei mai mari producători de fructe din România şi din sud-estul Europei, aflat în plină campanie de recoltare a fructelor de vară, estimează o producţie de cireşe de 500 de tone, în scădere 10% faţă de cea din 2022, din cauza vremii nefavorabile.

„Vremea nefavorabilă a afectat producţia de cireşe din 2023, anul acesta fiind mai mică cu 10% faţă de 2022. Pe de altă parte, datorită investiţiilor în tehnologie şi în îngrijirea pomilor, agronomii estimează recoltarea a 500 tone de cireşe de Ostrov în 2023”, a spus Marius Comşa, director inginer agronom în cadrul companiei Domeniile Ostrov.

Livezile, întinse pe 250 de hectare, sunt situate în zona viticolă şi pomicolă Domeniile Ostrov - Terasele Dunării, iar compania are în portofoliu cireşe, piersici, nectarine, prune, nuci, gutui şi kiwi. „Odată cu schimbările climatice care se resimt la nivelul planetei şi care au afectat România, zona Ostrov beneficiază acum de un regim climatic aproape mediteraneean similar cu Nordul Greciei şi al Italiei, de aceea, în acest areal creşte fără probleme şi kiwi-ul”, au explicat reprezentanţii companiei.  

Cea mai mare suprafaţă, de peste 110 de hectare, este acoperită cu piersici şi nectarini, apoi aproximativ 70 de hectare de cireşi, peste 25 hectare de pruni, circa 25 de hectare de caise, 20 de hectare de nuc, 5 hectare de gutui şi 2 hectare de kiwi. În ceea ce priveşte producţia, Domeniile Ostrov estimează o producţie de 18 tone la hectar pentru caise, 7,5 tone la hectar pentru cireşe, 25-30 tone la hectar pentru piersici, 27-30 tone la hectar pentru nectarine, 20 de tone la hectar pentru prune, aproximativ 12 tone la hectar pentru gutui şi 6 tone la hectar pentru nuci.

Campania de recoltare a început la 1 iunie şi continuă până în octombrie, iar reprezentanţii companiei spun că una dintre investiţiile tehnologice şi de îngrijire a pomilor, care a redus costul forţei de muncă de până la cinci ori este platforma pentru livadă, destinată recoltării fructelor, tăierii ramurilor, îngrijirii şi a altor acţiuni desfăşurate în partea superioară a pomilor fructiferi. 

În 8 zile terminăm la cireşe recoltatul, în funcţie de temperatură. Am recoltat cu oameni din toată România – din Botoşani, Braşov sau Mureş. Recoltăm manual şi cu platforme de cules, deci oamenii nu mai stau pe scări. Toate fructele se recoltează în 2-3 mâini” a afirmat Marius Comşa. 

Culesul caiselor a început pe 8 iunie şi se estimează finalul pe 1 septembrie, în cazul piersicilor culesul a început puţin mai târziu pe 10 iunie, dar finalul este estimat pe 1 octombrie. Fructele recoltate de pe suprafeţele de la Domeniile Ostrov sunt vândute prin Organizaţia de producători Hortifruct şi se găsesc în reţelele de precum Lidl şi Kaufland, dar şi în toate pieţele tradiţionale din ţară. Livrările de legume şi fructe româneşti estimate către Lidl şi Kaufland pentru un an calendaristic depăşesc 18.000 de tone. Hortifruct mai are în portofoliu şi comercianţi ai fructelor şi legumelor precum căpşuni (10 hectare), pepeni şi dovleci (40 hectare), legume de câmp şi legume de seră.

Domeniile Ostrov este un areal viticol de 1.300 de hectare din judeţul Constanţa, situat pe malul drept al Dunării, la graniţa României cu Bulgaria.

Domeniile Ostrov şi Ostovit, cele două companii din grup, care au activităţi de producţie a strugurilor, fabricare a vinurilor şi oferire a serviciilor de cazare pentru turişti, sunt deţinute de mai mulţi antreprenori.

Ostrovit este deţinut de Asociaţia Familială Agro Coh Mogoşoaia, formată din mai mulţi fermieri, (52%), Leader International (40%), Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (7,45%) Emanoil Aron, acţionar al distribuitorului de seminţe Mig Vas Distribuţie, şi Ion Găman, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Leader International este o companie controlată de mai mulţi acţionari, printre care Horia Culcescu, lui Gigi Becali, Oana şi Marin Culcescu, Oana Belu, sora lui Horia Culcescu, şi Stere Zurzu, potrivit platformei Termene.ro. Ostrovit, cu o prezenţă de 30 de ani pe piaţă, a încheiat anul 2022, cu 43 de milioane de lei, în creştere cu 9% faţă de anul precedent. Domeniile Ostrov este deţinută de Lucian Velciu şi încă nu a depus rezultatele pentru anul 2022.

 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24