Retail&Agrobusiness

Pandemia alimentează frica de o criză de medicamente. Europa rămâne dependentă de importuri

Pandemia alimentează frica de o criză de medicamente....

Autor: Catalina Apostoiu

18.03.2020, 00:05 296

Majoritatea medicamentelor comercializate la nivel mon­dial provin din India şi China, unde producţia este cea mai ieftină. Drept urmare, Europa este dependentă de câteva com­panii pentru aprovizionarea cu medicamente, scrie Euractiv.

Deja la începutul lunii martie, India, cunoscută drept „far­ma­cia lumii“, a anunţat că-şi va reduce exporturile de me­dica­men­te, evidenţiind o problemă mai veche decât pandemia de COVID-19: de­pendenţa indus­triei far­ma­ceutice mon­diale de câţiva pro­du­că­tori din India şi China.

Companiile farma­ce­u­ti­ce europene îşi au pro­du­se­le fabricate în india, în timp ce 70% din ingre­di­en­­tele active de bază pro­vin din China. Motivul este simplu: nicăieri în lume nu pot fi produse can­tităţi atât de mari atât de ieftin.

Totuşi, India şi China nu au o industrie farma in­dependentă în principiu, ci produc în principal aşa-numi­tele medicamente generice. Genericele sunt indis­pen­sa­bile pe piaţă pentru că sunt semnificativ mai ieftine decât cele originale pentru care companiile farma cer preţuri ridicate.

Din moment ce cercetarea şi aprobarea de noi medicamente necesită mult timp, bani şi experienţă, piaţa medicamentelor originale este în continuare în mâinile ţărilor vestice industrializate.

 

Analizând numărul de studii iniţiate de companii farma re­iese că SUA sunt de departe lider mondial în cercetarea farma.

Totuşi, China nu vrea numai să fie în continuare fabrica industriei farma la nivel mondial, ci şi să devină un lider mondial în cercetare.

Există în acelaşi timp motive juridice pentru care producţia de generice a fost scoasă din UE. Legislaţia europeană în domeniul patentelor, care oferă o protecţie de 20 de ani pentru un medicament, interzice producţia oricărei versiuni generice a medicamentului respectiv în această perioadă. Acest lucru i-a obligat pe mulţi producători să-şi aibă genericele fabricate în alte părţi, spun criticii. În plus, companiile de asigurări de sănătate fixează preţul.

În Germania, se recurge la ample licitaţii publice pentru ajungerea la acorduri de discount cu producătorii. Prin acest sistem sunt vândute o mare parte din generice, iar factorul decisiv este cel mai scăzut preţ. Drept urmare, oferta este controlată de numai una sau două companii.

Piaţa medicamentelor generice trebuie readusă în UE, cere industria. Companiile de asigurări de sănătate ar putea fi obligate printr-un sistem de cote să includă furnizori în licitaţii care obţin ingredientele active din UE.

Noi reglementări au fost adoptate la nivel european, însă acestea nu schimbă un aspect vital: Europa nu poate concura cu piaţa asiatică la producţia de medicamente din punct de vedere al preţului. Atâta vreme cât India şi China vor continua să producă medicamente ieftin, piaţa mondială va rămâne dependentă de ele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO