Companii

Rifil spune ca va creste pe o piata in scadere

16.06.2006, 00:00 29

Compania producatoare de fire textile Rifil si-a bugetat o cifra de afaceri de aproximativ 37 mil. euro anul acesta, in crestere cu 6% fata de rezultatul inregistrat anul trecut.

Rifil a avut o cifra de afaceri de 35 mil. euro si un profit de 1,5 mil. euro in 2005 si se afla pe primul loc in topul producatorilor de fibre textile din Romania.

"Piata textilelor este pe o panta descendenta, continuand trendul ultimilor ani", a declarat Ioan Stratila, director general al Rifil. Potrivit acestuia, principalele probleme ale pietei de profil sunt concurenta creata de produsele importate din Asia, aprecierea monedei nationale in raport cu euro si dolarul, precum si lipsa fortei de munca.

Strategia companiei de anul acesta vizeaza deschiderea de noi piete (de exemplu spatiul ex-sovietic), diversificarea portofoliului sau investitii in metode de eficientizare a costurilor.

Anul 2005 a fost unul dintre cei mai grei din ultima perioada pentru jucatorii din industria textila, care s-au vazut loviti pe mai multe fronturi. Intai a fost invazia de produse din China, care au creat o competitie neloiala pentru firmele care incercau sa respecte anumite standarde in ceea priveste calitatea si apoi a venit aprecierea leului.

Produsele autohtone nu au putut concura cu preturile infime impuse de piata chineza stabilita la nivel local si nu numai. In acel moment, Uniunea Europeana a incercat sa impuna un plafon in ceea ce priveste importul de produse din Asia. Prea tarziu, insa, pentru unii producatori, care ajunsesera deja in pragul falimentului si care s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai exporta produsele.

Romania, care era foarte cautata de firmele europene, datorita mainii de lucru ieftine, s-ar putea vedea, in curand, parasita in favoarea Asiei. In acest fel, cele mai afectate vor fi fabricile care lucreaza in sistem lohn. Pentru a contracara efectele negative, o parte a producatorilor si-au schimbat strategia si au decis sa produca pentru piata interna.

"Investitiile realizate in ultimii ani au avut drept scop nu atat cresterea productiei, cat imbunatatirea calitatii, utilizarea mai eficienta a resurselor materiale si energetice sau diversificarea sortimentala. Aceeasi tendinta se manifesta si in anul 2006", a mai spus Stratila. Potrivit acestuia, majoritatea bunurilor realizate de Rifil merg la export.

"Circa 74% din productie este destinata exportului. Principalii clienti se regasesc in tarile din UE, in SUA, in spatiul ex-sovietic si in unele tari din Orientul Mijlociu. Restul productiei livrate in Romania este transformata in tricotaje din care peste 80% se exporta la randul lor", a mai spus oficialul.

Principalii actionari ai Rifil sunt companiile Romalfa Holding (Austria) si Fraver Textile (Oanda). andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO