Companii

Rivalitatea dintre familiile Benetton si Agnelli

06.11.2002, 00:00 69

Ca miliardare rivale la cursele de Formula 1, familiile Benetton si Agnelli au luptat pana cand a fost eliminata una dintre ele.
Echipa Benetton, cu Michael Schumacher la volan, a castigat campionatele mondiale din 1994 si 1995, iar apoi echipa Ferrari, sponsorizata de Fiat SpA, companie a familiei Agnelli, a castigat trei titluri. Familia Benetton si-a vandut echipa in anul 2000.
In afara pistei, insa, familia Benetton este acum cea castigatoare.
Cei de la Benetton s-au extins intr-un mod mai eficient in comparatie cu familia Agnellis, spun analistii. Oferta in valoare de 7,9 miliarde de dolari facuta saptamana trecuta de Benetton pentru Autostrade SpA, cel mai mare operator european de taxe de drum, este de patru ori mai mare decat valoarea Benetton Group SpA, compania de articole de imbracaminte care poarta numele familiei. Oferta vine pe fondul vanzarii de divizii de catre Agnellis in incercarea de a salva Fiat.
"Ambele familii s-au lansat prin operatiuni in cadrul unor segmente industriale foarte mature - automobile si textile," spune Giovanni Fiocchi, director executiv al Banca Leonardo SpA, care administreaza peste un miliard de euro. "Familia Benetton s-a diversificat intr-un mod mai eficient. Autostrade este foarte profitabila".
Oferta pentru Autostrade reprezinta cea mai importanta investitie a celor patru frati Benetton, care au deschis primul magazin in 1968 pentru a vinde confectiile surorii Giuliana. Este de asemenea apogeul unui proces de diversificare de un deceniu, proces ce a inclus achizitia unor pachete de actiuni in cadrul Telecom Italia SpA, producatorilor de echipament sportiv Nordica si Rollerblade si a unui pachet majoritar in cadrul Autogrill SpA, cel mai mare administrator de restaurante de aeroport si popasuri din lume.
Ca urmare a acestor investitii, averea familiei se ridica la 5 miliarde de dolari, depasind familia Agnelli in cadrul topului celor mai bogati italieni. Familia Benetton s-a situat pe locul 62 in topul acestui an, in timp ce familia Agnelli a cazut pe locul 180, ca urmare a scaderii averii acestora pana la 2,3 miliarde de dolari, conform revistei Forbes.
"Benetton va deveni un holding financiar, specializat pe servicii," a declarat Gaetano Marino, administrator a peste 200 milioane de euro pentru Reali e Associati din Milan.
Gilberto Benetton, in varsta de 62 de ani, presedinte al Edizione Holding SpA, detinuta de familie, supravegheaza investitiile familiei, controlate de el si ceilalti trei frati ai acestuia: Luciano, presedinte al companiei de confectii, Giuliana, ce se ocupa de departamentul de design al Benetton Group si Carlo care se ocupa de productia Benetton Group.
Familia Agnelli a avut cel mai mult de suferit de pe urma necazurilor Fiat, cel mai mare producator auto din Italia. Cei doi frati Agnellis, Giovanni, 81 de ani, si Umberto, 68 de ani, continua insa sa se bazeze pe Fiat. Compania, pe vremuri cea mai importanta producatoare de automobile pe plan mondial, a cazut in prezent pe locul 11. Fiat intentioneaza sa vanda active in valoare de 2 miliarde de euro anul acesta, iar Fiat Group a fost de acord sa vanda 14% din compania de energie Italenergia, companie pe baza careia familia Agnellis a incercat sa-si reduca dependenta de divizia de automobile.
Conform asteptarilor, Fiat va inregistra pierderi de peste 1,2 miliarde de euro in acest an. Singura modalitate prin care aceasta poate proteja restul operatiunilor grupului condus de Agnellis, care includ asigurari, constructii de camioane si aviatie, este sa vanda divizia de automobile companiei General Motors Corp. dupa 2004.
Starea sanatatii lui Giovanni nu este foarte buna, iar nici el, nici Umberto nu au copii, astfel incat grupul condus de ei ar putea fi mostenit de nepotul lui Gianni, in varsta de 26 de ani, John Philip Elkann, care este membru al consiliului de administratie Ford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO