Companii

Roche: Simtim o domolire a pietei farma in primul trimestru dupa cresterile sustinute din ultimii doi ani

Roche: Simtim o domolire a pietei farma in primul trimestru dupa cresterile sustinute din ultimii doi ani

Dan Zamonea, director general al Roche Romania: Distribuitorii nostri au fost fericiti pentru ca Roche le vinde in lei, asa ca ei nu au expunere valutara. Avem propriul depozit, iar in cazul in care lucram cu spitale private putem sa livram direct din depozitul nostru.

20.05.2008, 20:56 66

"Am depins foarte mult de evolutia programului national de oncologie, iar din acest punct de vedere vanzarile noastre au crescut abia spre sfarsitul anului, trend care s-a mentinut si in primul trimestru. Initiativele locale in domeniul oncologiei su in linie sunt cele europene si mondiale. Dupa bolile de inima cancerul are mortalitatea cea mai mare. Piata oncologica a avut cea mai mare crestere la nivel mondial si se estimeaza ca va deveni cea mai importanta", a spus Dan Zamonea, director general al Roche Romania.
Portofoliul Roche in oncologie numara pe plan local opt produse, iar la nivelul anului trecut a generat circa 40% din totalul veniturilor, fiind principala arie a Roche.
La nivelul intregului grup elvetian, portofoliul din oncologie aduce 50-60% din vanzari.
In aceasta arie terapeutica, dintre producatorii de originale mai activeaza Aventis, Novartis si Eli Lilly.
In prezent, atat la nivel global cat si local, piata cea mai mare este cea cardiovasculara, in scadere potrivit directorului Roche Romania, datorita numarului mic de molecule noi care au aparut.
Potrivit estimarilor reprezentantilor Roche, in Romania in domeniul oncologiei statul cheltuie in jur de 4-4,5 euro pe an pe cap de locuitor, in timp ce in Austria se cheltuie 20 de euro, in Belgia 19 euro, in Cehia 13 de euro, in Franta 22 de euro, in Germania 16 euro, in Ungaria 18 euro, in Italia 17 euro, in Polonia 9 euro. Fondurile alocate Romaniei sunt mai mari doar comparativ cu cele alocate in Africa de Sud (2 euro).
Roche care activeaza de mai bine de zece ani pe piata locala, a devenit entitate juridica (SRL) incepand cu 2005, ceea ce inseamna ca "trebuie sa facem profit, ca platim taxe si impozite locale, ca importam si preluam riscul valutar".
"Distribuitorii nostri au fost fericiti pentru ca Roche le vinde in lei, pentru ca ei nu au expunere valutara. Avem propriul depozit, iar in cazul in care lucram cu spitale private putem sa livram direct din depozitul nostru", a spus directorul Roche Romania.
Pe plan local, Roche are un parteneriat cu producatorul Terapia Ranbaxy. Cel cu fostul Sindan a incetat "din motive tehnice" insa continua pe partea de distributie. Roche are 150 de angajati in Romania.
"La nivel mondial suntem locul cinci, foarte aproape de locul patru, iar in Romania suntem locul doi. Nici la nivel mondial, nici la nivel local nu ne dorim sa fim locul unu, ci primii jucatori in ariile terapeutice de varf", a completat Dan Zamonea.
Printre ariile terapeutice in care Roche activeaza se numara, in afara de oncologie, virologia, tratamentul oncologiei, obezitatea si trasplant.
Incepand cu luna aprilie a acestui an, in Romania s-a trecut la modul de prescriere al medicamentelor pe brand, ceea ce la nivelul majoritatii producatorilor a insemnat o redefinire a strategiei.
"Practic noi eram in situatia aceasta si inainte. Impactul va fi la nivelul genericelor, unde medicul va putea sa aleaga ce va prescrie", a explicat Dan Zamonea.
In primele trei luni ale anului, cresterea pietei farmaceutice a fost de 12,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor citate de reprezentantii Roche. Incepand cu cea de-a doua jumatate a anului trecut, piata locala de medicamente a cunoscut o temperare a avansului, determinata in principal de modificarile legislative care urmau sa intre in vigoare.
"Incepand din 2005, an de an am avut un trend crescator al pietei, spre deosebire de perioada de dinainte cand aveam fluctuatii. Acum piata va creste, insa nu putem spune sigur cu cat. Oricum fata de anul trecut, inca din primul trimestru s-a resimtit o domolire", a mai spus directorul Roche Romania. Comparativ cu ultimul trimestru al anului, cresterea pietei de medicamente este de circa 3%.
La nivel global vanzarile grupului Roche au scazut cu circa 4% ca urmare a scaderii vanzarilor de Tamiflu (un medicament antiviral care se elibereaza in farmacii numai pe baza de prescriptie).
"Majoritatea statelor dezvoltate si-au facut stocuri substantiale in anii precedenti si practic acum Tamiflu a revenit la un nivel normal, adica la vanzari sezoniere. Franta a asigurat 60% din populatie, Marea Britanie 25% din populatie iar Germania 20% din populatie", a continuat Zamonea, care a precizat ca era anticipata aceasta scadere. Daca nu se contabilizeaza vanzarile de Tamiflu cresterea Roche a fost de 11% pe divizia de farma, de doua ori mai repede comparativ cu piata globala.
Datele prezentate de Roche pentru piata locala sunt la nivel de pret de producator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO