Companii

România este pe locul 19 în topul partenerilor Germaniei la exporturi şi pe locul 21 la importuri: Volumul schimburilor comerciale a crescut şi în prima jumătate a anului 2022, cu 12%, însumând 18,4 miliarde euro

România este pe locul 19 în topul partenerilor...

Autor: Roxana Rosu

25.08.2022, 12:32 161

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania şi România îşi menţine tendinţa ascendentă şi în prima jumătate a anului 2022, însumând 18,4 miliarde euro, cu 12,3% peste nivelul din perioada similară din 2021,  potrivit ultimelor cifre ale Biroului Federal de Statistică.

Exporturile germane către România s-au ridicat la 9,8 miliarde euro, ceea ce înseamnă o creştere de 8,8%, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 miliarde euro, în creştere cu 16,6%.

Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile şi pe locul 21 privind importurile.

„Dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane este foarte îmbucurătoare, în special în actualul context internaţional dificil. Asistăm la un interes substanţial al firmelor germane de a deschide afaceri în România, respectiv de a a-şi extinde aici activităţile, ceea ce pune bazele unei şi mai bune dezvoltări a comerţului bilateral. Dacă se menţine această dinamică, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se apropie în 2022 de 40 miliarde euro. Având în vedere reorientarea lanţurilor internaţionale de aprovizionare, dar şi datorită deschiderii de noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investiţional bun pentru economia germană”, este de părere Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

El a adăugat că relaţiile bilaterale nu se pot decupla însă de evoluţiile geopolitice globale. Inflaţia crescută, dobânzile mari, preţurile ridicate la energie, blocajele existente din lanţurile de aprovizionare, încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar câţiva factori care apasă din ce în ce mai mult asupra economiei.

AHK România este cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO