Companii

Romcarton isi trimite toti angajatii in somaj tehnic o zi pe saptamana

Romcarton isi trimite toti angajatii in somaj tehnic o zi pe saptamana
05.11.2009, 23:11 229

Producatorul de ambalaje din carton ondulat Romcarton dinBucuresti, parte a grupului francez Rossman, care mai detine sifabrica Ambro Suceava, trimite toti angajatii in somaj tehnic o zipe saptamana, ca o alternativa la concedieri.
"Din cauza scaderii volumului de comenzi anul acesta, am organizato zi pe saptamana de somaj tehnic. Incepand cu luna februarie anulacesta toti angajatii au intrat in somaj tehnic o zi pe saptamana,respectiv vineri, astfel am prevenit disponibilizarile", a spusCristina Rotaru, directorul comercial al Romcarton.
Compania a finalizat anul trecut cu afaceri de 26 de milioane deeuro si are 250 de oameni.
In primele noua luni anul acesta vanzarile Romcarton au fost inscadere cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Bulgaria, noua tinta de export
"Evolutia afacerilor la noua luni este oarecum aceea la care ne-amasteptat. Pana la finalul anului vom reusi sa reducem acest declincu 1,2% ca urmare a planului de vanzari pe care l-am facut",precizeaza Rotaru, fara a oferi date despre valoarea absoluta avanzarilor.
Ambalajele de carton produse de Romcarton sunt livrate aproape intotalitate pe piata interna.
Exporturile au reprezentat mai putin de 5% in totalul cifrei deafaceri de anul trecut.
"Am deschis, de asemenea, noi parteneriate cu clienti interni siexterni, principala tara unde ne concentram eforturile fiindBulgaria in prezent".
Piata de carton este dependenta de evolutia industrieiromanesti.
Romcarton furnizeaza ambalaje pentru clienti din domeniulalimentar, dar si pentru cei din industria auto. Cristina Rotarumai mentioneaza ca s-a inregistrat o majorare a termenului mediu derecuperare a creantelor, insa nu una ingijoratoare.

Fara disponibilizari
"Speram ca vom reusi sa gestionam aceasta criza fara a apela ladisponibilizari, desi a scazut capacitatea de productie la carelucram cu 6%. Pana acum repercusiunile scaderii volumului devanzari au insemnat somaj tehnic la nivelul personaluluiangajat."
Pe piata ambalajelor de carton ondulat, care este in scadere cu22%, au fost realizate investitii de 62 de milioane de euro lasfarsitul anului trecut.
Un exemplu este producatorul belgian de ambalaje VPK, care ainvestit 15 milioane de euro intr-o fabrica la Salonta, in judetulBihor.
De asemenea, si Rondocarton Cluj a investit 38 de milioane de eurointr-o noua fabrica la Targoviste.
Romcarton a fost achizitionat in 1991 de grupul francez Rossmann,care a preluat in 1997 si Ambro Suceava. Rossman detine 25 defabrici de hartie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO