Companii

Romcif Fieni reintra pe speculatii

02.08.2000, 00:00 331



Actiunile singurului producator de ciment din tara al carui actionar majoritar este o societate romaneasca, Romcif Fieni, au inregistrat ieri una dintre cele mai importante cresteri, de 25% pana la 4.000 lei/actiune, dar pe un volum redus de tranzactie.

"Actiunile Romcif au inchis la limita suspendarii de la tranzactionare, de 25%, dupa ce au atins un maxim de 4.100 lei/actiune. Oricum, piata este sustinuta de un cumparator puternic, iar, judecand dupa modul in care s-a inchis piata, este de asteptat o evolutie buna si in sedinta urmatoare", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Grigore, trader la BRD Invest.

Dupa inchiderea sedintei, cea mai buna oferta de cumparare era afisata de Gelsor, la 3.500 lei/actiune in timp ce cele mai ieftine titluri Romcif erau oferite la 4.100 lei/actiune.

Surse din piata afirma ca investitorul care a urcat ieri pretul Romcif ar fi din interiorul companiei.

Actiunile Romcif au fost intens speculate in ultimele doua luni ale anului trecut, pe baza unui zvon care anunta o oferta publica de cumparare a unui actionar semnificativ, compania germana Heidelberger Zement AG.

Actiunile Romcif au urcat in acea perioada cu aproape 180% in numai cateva zile, de la 2.600 lei/actiune la 7.150 lei/actiune, pe fondul intensificarii considerabile a valorii operatiunilor de vanzare-cumparare.

Compania a realizat, in primele trei luni de functionare efectiva din acest an, o cifra de afaceri de 242,01 miliarde de lei, nivel cu peste 40 de miliarde de lei mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului trecut. Societatea a produs aproape 290.000 tone de ciment, din care au fost exportate circa 88.000 tone, adica peste 30% din productie.

Vanzarile Romcif au atins, in bilantul la cinci luni, 328,55 mii de tone, din care aproape 110 mii de tone au luat calea exportului. Principalele destinatii ale exporturilor companiei au fost, in aceasta perioada, Spania si Egipt.

In prezent, Romcif a pus in functiune, de circa o luna, o noua investitie in valoare de circa 4 milioane de dolari, investitie care s-a derulat pe o perioada de 8 ani. Investitia se refera la o instalatie moderna de prelucrare a calcarului in cariera Lespezi", a declarat pentru Ziarul Financiar Florin Tarca, presedintele PAS Romcif.

In plus, in momentul de fata se lucreaza intens la dezafectarea fundatiilor fostelor linii pentru a da cale libera maririi capacitatii de productie de ciment prin realizarea unei noi linii, care va produce circa 2.000 de tone pe zi.

Romcif dispune in prezent de o singura instalatie, care produce 3.000 de tone/zi, in conditiile in care toti ceilalti producatori (Bicaz, Medgidia, Hoghiz si Deva) dispun de cate doua instalatii.

Romcif Fieni are un capital de 126,49 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Actionarul majoritar al fabricii de ciment este societatea Tagrimpex, care detine 53,19% din capital. Restul actiunilor sunt detinute de Heidelberger Zement (18,79%), Bankhaus AuffhA¤user (11%) si PAS (12,23%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO