Companii

Romelectro: Am aşteptat să treacă zgomotul proiectelor eoliene

Romelectro: Am aşteptat să treacă zgomotul proiectelor eoliene
18.07.2010, 23:14 627

Compania a avut anul trecut afaceri de circa 121,5 milioane deeuro şi este cunoscută pe piaţa locală pentru contractele deretehnologizare pe care le are în derulare cu marile centrale deproducere a energiei din bazinul Olteniei, precum şi pentrucontractele directe de achiziţie a energiei electrice pe care le-aavut cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari.
"Înainte de această criză, investitorii îşi alegeau oportunităţilede investiţii dintr-un excel, fără a ţine seama de realităţile şiconfiguraţia sistemului energetic. Proiectele eoliene eraucreditate cu rate de rentabilitate foarte mari. Am fost invitaţi săparticipăm ca investitori, dar am aşteptat să se atenueze zgomotulgenerat de foarte multe proiecte, majoritatea dintre ele false.Dacă va fi oportun, aceasta este o linie de afaceri pe care suntemdispuşi să intrăm", spune Cristian Pîrvulescu, director aldepartamentului de dezvoltare al afacerii şi cooperareinternaţională din cadrul Romelectro. Până în prezent, totalitateaintenţiilor pentru construirea de parcuri eoliene însumeazăproiecte de circa 23.000 MW, mai mult decât capacitatea instalată aîntregului sistem energetic din România. În realitate însă, acumpot fi realizate circa 10% din aceste proiecte ţinând cont deconstrângerile tehnice ale sistemului de transport al energiei.

Focalizare pe energie verde
Până la a deţine propriul proiect de producere a energiei verzi,Pîrvulescu spune că firma este interesată să-şi pună pe picioare undepartament care să se ocupe de realizarea acestor proiecte pentrualţi investitori.
"Vrem să ne specializăm şi în domeniul producerii de energieregenerabilă, unde ne dorim să ajungem în stadiul în care sărealizăm proiecte la cheie. Am început deja să angajăm personalpentru a ne putea ocupa de toate fazele dezvoltării unui proiect,de la inginerie şi avizare până la construcţie, montaj şi punere înfuncţiune. Ne interesează la un moment dat să avem şi propriilenoastre proiecte pe acest segment", explică Pîrvulescu.
În prezent, compania are în derulare contracte de zeci de milioanede euro pentru retehnologizarea celor trei complexuri energeticeTurceni, Craiova şi Rovinari în contextul în care acestea suntobligate ca până în 2012 să finalizeze o serie de investiţii demediu, altfel riscând să fie închise.
"Avem contracte de execuţie de lucrări în derulare cu toate celetrei complexuri energetice pentru realizarea proiectelor de mediuobligatorii pe care acestea le au de îndeplinit până în 2012",spune Pîrvulescu.

Scăderea tradingului
În afară de partea de proiecte energetice la cheie, Romelectro afost cunoscut pe piaţă şi ca unul dintre cei mai importanţi tradericu energie electrică. Din portofoliul companiei nu făceau parteclienţi finali, aceasta ocupându-se exclusiv cu exportul de energieelectrică sau cu vânzarea acesteia către alţi furnizori. Romelectrose află pe lista firmelor care au reuşit să aibă contracte directede achiziţie a energiei electrice cu producătorii de stat. Astfel,compania a luat între 2005 şi 2008 energie de la ComplexulEnergetic Rovinari şi în perioada 2005-2006 de la ComplexulEnergetic Turceni. Dacă până în 2008 comerţul cu energie electricăreprezenta jumătate din businessul Romelectro, anul trecut aceastăactivitate a avut o pondere mai mică de 10% în totalul afacerilorcompaniei. Reprezentanţii Romelectro spun că motivul acesteiscăderi nu a fost terminarea contractelor directe cu cei doiproducători de energie, ci scăderea consumului din cauzacrizei.
"Ponderea tranzacţiilor cu energie în totalul cifrei de afaceri aoscilat în intervalul 2005 - 2009 între 10 şi 60% datorităfluctuaţiilor de preţuri. Nu există o corespondenţă directă cucantităţile tranzacţionate şi mai mult, cu contractele cu cei doiproducători. În plus, a variat substanţial cantitatea exportată.Ponderea afacerilor cu energie din total cifră de afaceri a evoluatastfel: în 2005, sub 60%, în 2006, sub 40%, 2007, sub 60%, 2008,sub 50%, iar în 2009, sub 10%", explică Pîrvulescu.

Trading neprofitabil
Mai mult, reprezentanţii Romelectro spun că tradingul cu energie nueste nici măcar o activitate atât de profitabilă.
"Atunci când acţionezi exclusiv ca trader pe piaţa concurenţială,comerţul cu energie electrică nu este un business cu rată deprofitabilitate mare, marjele de câştig fiind situate undeva la1-2%. A fost luată o decizie, sesizată şi la alţi furnizori, dereducere a implicării în tranzacţii cu energie electrică, decizielegată de nivelul scăzut de profitabilitate corelat în mod directcu scăderea consumului de energie electrică în industrie şiimplicit a cererii şi preţului", spune Pîrvulescu.
În ciuda acestei scăderi, compania spune că afacerile Romelectrovor depăşi uşor nivelul de anul trecut bazându-se pe contractele pecare le are în derulare.
Romelectro este controlată de omul de afaceri Viorel Gafiţa.Potrivit unor articole apărute în presa locală, Gafiţa s-ar fiaflat în cercul de prieteni ai fostului ministru al industriilorDan Ioan Popescu. Printre oamenii apropiaţi de Dan Ioan Popescucare au mai reuşit să-şi clădească afaceri cu energie se numără şiBogdan Buzăianu, finul fostului ministru, care a pus pe picioaredouă dintre cele mai cunoscute firme în comerţul cu energie: EnergyHolding şi Buzmann Industries.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO