Companii

Rompetrol Rafinare raportează afaceri de 1,1 mld. dolari pentru T1, în creştere cu 2%

 Rompetrol Rafinare raportează afaceri de 1,1 mld. dolari pentru primul trimestru, în creştere cu 2%

Autor: Carol Dan

11.05.2012, 17:33 517

Compania Rompetrol Rafinare (RRC), parte a grupului Rompetrol, a înregistrat în primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 1,1 miliarde dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada similară a anului 2011, şi a consemnat pierderi nete de 62,7 milioane dolari, de 5,5 ori mai mari.

Compania a consemnat în intervalul ianuarie-martie 2011 o cifră de afaceri de 1,07 miliarde dolari şi pierderi nete de 11,3 milioane dolari.

Rezultatele financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare SA, Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).

În primul trimestru al acestui an, Rompetrol Rafinare a obţinut un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) negativ în valoare de 11,6 milioane dolari, comparativ cu un rezultat pozitiv de 46,1 milioane dolari în primele trei luni ale anului 2011, potrivit rezltatelor financiare trimestriale ale companiei.

Romperol Rafinare arată că indicatorii financiari au fost puternic influenţaţi atât de volatilitatea cotaţiilor externe şi interne ale materiilor prime şi produselor finite, cât şi de scăderea semnificativă a marjei de rafinare.

De asemenea, fluctuaţiile cursului valutar şi costurile aferente asigurării capitalului de lucru şi a continuării programului de investiţii au avut impact asupra rezultatelor companiei.

Companiile Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas au exportat în primul trimestru mărfuri de 495,5 milioane dolari, în creştere cu 18%.

Pe segmentul de rafinare, reprezentat de rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, compania a înregistrat în primele trei luni o cifră de afaceri brută de 1 miliard de dolari, în creştere cu 7% de la nivelul de 937,3 milioane dolari înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Compania a raportat pierderi de 45,5 milioane dolari pe partea de rafinare, faţă de un profit net de 7,1 milioane dolari anul trecut.

Rompetrol a redus cu 5% producţia de carburanţi în primul trimestru, pe fondul scăderii cererii, din cauza vremii nefavorabile din primele două luni ale anului, dar a exportat cu 1% mai mulţi combustibili.

Pe zona distribuţiei de carburanţi, compania a raportat o cifră de afaceri de 542,4 milioane dolari, în uşoară scădere de la 544,5 milioane dolari în primul trimestru al anului trecut. Pierderile pe acest segment au scăzut cu 54%, de la 24,6 milioane dolari la 11,4 milioane dolari.

Rompetrol Rafinare precizează că vremea nefavorabilă din perioada ianuarie-februarie a cauzat o scădere cu 5,5% a cantităţilor de carburanţi comercializate în primul trimestru pe piaţa internă, la 275.000 tone.

În prezent, compania operează la nivel naţional 758 de puncte de distribuţie a carburanţilor, precum şi 220 de staţii de gaz petrolier lichefiat (GPL), 5.000 de puncte de distribuţie a buteliilor şi trei staţii de îmbuteliere a GPL-ului.

Pe partea de petrochimie, cifra de afaceri a companiei a scăzut în perioada analizată cu 33%, de la 106,4 milioane dolari, la 71,4 milioane dolari. Rompetrol Rafinare a trecut pe pierderi pe segementul de petrochimie, consemnând un rezultat negativ de 4 milioane dolari, faţă de un câştig de 5,3 milioane dolari mîn primele trei luni ale anului trecut.

Segmentul de petrochimie este reprezentat de compania Rompetrol Petrochemicals, unicul producător de polipropilenă şi polietilenă de joasă şi înaltă densitate din România.

Rezultatele au fost influenţate de scăderea volumelor tranzacţionate cu 23% şi de reducerea cu 30% a cantităţilor de materie primă procesate, ca urmare a opririi temporare a instalaţiei de polietilene de înaltă densitate.

Rompetrol Rafinare a contribuit în primul trimestru la bugetul de stat cu 240 milioane dolari, se spune în comunicat.

Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat kazMunaiGaz din Kazahstan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO