Companii

Royalton Partners: Pentru investitiile cu o durata mai mare de trei ani, tintim o triplare a capitalului

Royalton Partners: Pentru investitiile cu o durata mai mare de trei ani, tintim o triplare a capitalului

Ivan Vohlmuth, partener equity Royalton Partners: Suntem interesati de achizitionarea pachetului majoritar la companii pentru ca vrem sa detinem controlul asupra afacerii si sa fim responsabili de evolutia companiei.

27.06.2008, 12:41 71

Intrata pe piata locala la sfarsitul anului trecut in urma unei investitii estimate la un milion de euro in compania de asigurari Certasig, Royalton Partners are planuri ambitioase pentru piata locala, fiind dispusa sa investeasca 50 de milioane de euro pe parcursul urmatorilor doi ani. Principalele companii vizate sunt cele din sectorul serviciilor financiare, care sunt un business local si care nu sunt expuse competitiei internationale.
"In Romania, ne uitam la proiecte din sectorul serviciilor financiare. Suntem dispusi sa investim in serviciile financiare 50 de milioane de euro in urmatorii doi ani. Parte din aceste proiecte sunt in derulare, dar nu pot spune exact cand vor fi finalizate", a declarat pentru ZF Ivan Vohlmuth, partener la Royalton Partners si vicepresedinte al companiei locale de asigurari Certasig.
Compania urmareste detinerea controlului total asupra companiei cumparate, fapt realizabil atat prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni, dar si prin numirea unuia dintre parteneri in Consiliul de Administratie al companiei.
Ivan Vohlmuth ocupa functia de vicepresedinte in cadrul asiguratorului roman Certasig.
"Suntem interesati de achizitionarea pachetului majoritar la companii pentru ca vrem sa detinem controlul asupra afacerii si sa fim responsabili de evolutia companiei. Detinerea unui pachet minoritar prelungeste durata in care poti aduce compania la nivelul pe care il doresti", a afirmat Vohlmuth.
Desi activele financiare sunt atractive, pretul din intrare in companiile locale de servicii financiare a atins cote destul de ridicate, care face tot mai dificil drumul fondurilor de private equity spre obtinerea unor randamente de 300% sau chiar 400% in trei pana la cinci ani.
"Pragul de intrare ridicat in companiile de asigurari de pe piata romaneasca nu justifica castigurile pe care le poate obtine un fond de private equity. Se pot obtine randamente rezonabile si prin achizitionarea unei companii la un multiplu de patru sau cinci ori al cifrei de afaceri, insa preferam sa facem investitia pornind de la un prag mai coborat", a continuat Vohlmuth.
Nu doar in Romania are loc o inflatie a preturilor de achizitie.
In Europa Centrala si de Est, bancile si companiile de asigurari scot tot mai multi bani din buzunarele fondurilor de private equity.
"Activele din domeniul financiar si bancar din Europa Centrala si de Est sunt destul de scumpe, insa Romania se situeaza la capatul cel mai de sus din acest punct de vedere", a explicat reprezentantul Royalton Partners.
Royalton Capital Investment II (RCI II), fondul de private equity pe care compania Royalton Partners il administreaza, investeste intre 20 si 30 de milioane de euro per tranzactie din resurse equity. Prin leverage (finantare obtinuta din partea bancilor), investitia poate urca pana la 100 de milioane de euro. Aria de investitiii a RCI II cuprinde statele din Europa Centrala si de Sud-Est, recent intrate in Uniunea Europeana. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este unul dintre investitorii fondului.
In ceea ce priveste randamentele, compania elvetiana tinteste cel putin o dublare a sumei initial investite.
"Pentru investitiile pe termen scurt, de doi sau trei ani, pot spune ca dublarea banilor investiti este un randament bun. Pentru investitiile care au durata mai mare de trei ani, tintim o triplare a sumei investite initial", a spus Vohlmuth.
De cele mai multe ori, investitiile de private equity sunt un business local. Principalii jucatori de pe piata locala de investiti private au birouri deschise la Bucuresti si echipe locale, directorii de investitii romani fiind cei care identifica tintele de achizitie si iau decizia de investire.
Royalton Partners si-a deschis un birou la Bucuresti anul trecut, primul angajat roman fiind Victor Andrei, care detine functia de director.

Inca 25 mil. euro pentru Certasig
Royalton Partners controleaza 95% din capitalul social al Certasig, dupa ce, in a doua parte a lunii decembrie 2007 a achizitionat actiunile detinute de mai multi investitori spanioli si romani si a participat la majorarea capitalului asiguratorului roman. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) i-a impus asiguratorului un plan de redresare financiara din cauza scaderii marjei de solvabilitate. Pana in prezent Royalton Partners a investit peste 5 milioane de euro in Certasig, programand pentru urmatorii patru-cinci ani investitii de aproximativ 25 de milioane de euro. "Avem planuri agresive in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor Certasig pe care vrem sa o transformam in una dintre cele mai mari zece companii de asigurari de pe piata romaneasca. De asmenea, vrem sa extindem portofoliul Certasig cu produse inovative care nu sunt inca disponibile in Romania, obiective care vor prinde contur in urmatorii ani", spune reprezentantul Royalton. Pentru anul in curs, actionarul majoritar al Certasig are in plan extinderea asiguratorului in teritoriu cu pana la opt unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO