Companii

RTPR: Pe piata avocaturii de afaceri, batalia se da pe oameni si pe deal-uri foarte mari

RTPR: Pe piata avocaturii de afaceri, batalia se da pe oameni si pe deal-uri foarte mari

Dragos Radu, partener al RTPR: Drumul de prospectare catre o noua piata este deseori facut de catre casa de avocatura, la semnalele de interes venite din partea marilor clienti "traditionali"

10.09.2007, 19:56 182

Casa de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR), una dintre cele mai active firme locale de pe piata de profil, isi propune o dezvoltare liniara a businessului si a echipei si nu exclude o eventuala preluare sau intrarea in aliante.
"In 3-4 ani vrem sa ne consolidam pozitia in topul celor mai mari zece case de avocatura de pe piata locala, cu o echipa de minimum 50 de avocati si o cifra de afaceri de peste 6 milioane de euro", a declarat Dragos Radu, partener al RTPR.
Compania are in prezent o echipa formata din 33 de avocati si estimeaza venituri de peste trei milioane de euro pentru anul in curs, in crestere cu aproximativ 30% fata de 2006.
"Piata este foarte eterogena, ierarhiile inca nu s-au consolidat si lucrurile vor evolua. Tinem mult la brandul RTPR si avocatii isi vor vinde din ce in ce mai greu exclusivitatea. Dar totul se discuta", a adaugat avocatul.
RTPR are relatii de colaborare cu cinci mari case de avocatura internationale pe filiera carora incaseaza circa 25% din veniturile totale, excluzand recomandarile directe catre clienti realizate de aceste firme.
"Daca faci o alianta exclusiva cu una dintre aceste firme, automat pierzi deal-urile cu celelalte patru companii", a precizat Radu. "Mai mult, a fi implicat in proiecte comune cu acesti mari jucatori, fiecare cu abordarea si stilul sau propriu, iti creeaza un avantaj la care este cam greu sa renunti".
Niciuna dintre cele cinci mari case de avocatura internationale partenere ale RTPR nu sunt prezente direct pe piata locala. Cele mai mari companii straine prezente pe piata locala de avocatura sunt Linklaters si Clifford Chance, dar se asteapta si alte intrari ale unor giganti internationali in domeniu.
"Drumul de prospectare catre o noua piata este deseori facut mai intai de casa de avocatura, la semnalele de interes venite din partea marilor clienti 'traditionali'. Daca firma de avocatura nu este prezenta intr-o anumita piata pentru a oferi servicii acelor clienti, acestia vor merge la concurenta. In momentul de fata marile firme de avocatura se extind in Romania, in mare parte doar ca strategie de marketing, tinand cont de dimensiunea pietei, raportat la businessul lor global", apreciaza reprezentantul RTPR.
Dragos Radu este prezent in avocatura de business de aproape zece ani, perioada in care a fost implicat in tranzactii precum vanzarile Sidex sau BCR. A lucrat in cadrul Burns & Schwartz, unde a ramas si dupa preluarea de catre Linklaters, pana in noiembrie 2001. Dupa ce a fost cofondator al casei de avocatura Badea, Radu & Asociatii, a decis in mai 2004 sa infiinteze RTPR, alaturi de trei fosti avocati ai Linklaters - Costin Taracila, Victor Padurari, Alexandru Retevoescu. Ulterior, acestora li s-a alaturat un al cincilea partener - Mihai Ristici.
"Nu ne-am propus sa ajungem o firma cu un numar urias de avocati, ci sa avem clienti si deal-uri "challenging" din punct de vedere profesional. Cresterea pietei ne-a crescut si pe noi, iar fluxul de business actual da de lucru tuturor avocatilor. Competitia este in momentul de fata pentru oameni buni si deal-uri foarte mari", spune Radu.
Printre punctele forte ale companiei, Dragos Radu enumera abordarea de business dobandita in interiorul unei firme internationale, combinata cu expertiza locala, calitatea echipei, precum si onorariile "ceva mai jos" fata de o companie straina.
Piata locala de avocatura este estimata la 100 - 200 de milioane de euro, cei mai mari jucatori din piata fiind companii precum NNDKP, Tuca Zbarcea, Bostina, Musat sau Popovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO