Companii

Rulmenti Barlad a fost pasuita de AVAB

29.04.2003, 00:00 22

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) a revenit asupra deciziei de la inceputul saptamanii trecute de instituire a titlului executoriu asupra Rulmenti Barlad, conducerea societatii angajandu-se sa plateasca, pana la sfarsitul lunii iunie, un milion de dolari in contul datoriei.
Obiectul scandalului dintre AVAB si reprezentantii companiei este o creanta de peste 7 milioane de dolari pe care AVAB a preluat-o de la Ministerul Finantelor in contul imprumuturilor externe garantate de stat. Creanta provine dintr-un credit de peste 7 milioane dolari pe care Rulmenti Barlad l-a contractat pentru modernizare de la grupul japonez Itochu inainte de preluarea in anul 200 a pachetului majoritar de catre grupul Kombassan.
Daca reprezentantii Rulmenti Barlad, spun ca sunt la zi cu platile, AVAB spunea ca firma debitoare nu a raspuns solicitarilor de a rambursa esalonat datoria preluata de la Ministerul Finantelor Publice.
In aceste conditii autoritatea a instituit luni titlu executoriu, iar, pentru a iesi de sub procedura de executare silita, societatea trebuie sa plateasca datoria in termen de cinci zile.
Oficialii Rulmenti Barlad spuneau ca este imposibil sa plateasca intreaga datorie in doar cinci zile. In cele din urma, dupa discutii cu reprezentantii AVAB, acestia au cazut de acord sa achite pana la sfarsitul lunii iunie un milion de dolari in contul datoriei.
Firma turca Kombassan Holding AS a achizitionat de la Fondul Proprietatii de Stat, in martie 2000, 64,34% din actiunile societatii Rulmenti Barlad, valoarea totala a tranzactiei fiind de 31,4 milioane dolari. Celalalt actionar semnificativ al companiei este SIF Moldova, care detine 20% din actiuni.
Angajamentele Kombassan la Barlad vizeaza investitii de 27 mil. $ pana in 2005.
Inainte de preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre Kombassan, Rulmenti Barlad a inregistrat pierderi in perioada 1998-2000. In 2000 pierderile reprezentau 62 miliarde lei (circa 3 mil. $), iar cifra de afaceri a fost de 28,7 mil. $. Din anul 2001, compania a inregistrat in fiecare an profit.
Actiunile Rulmenti Barlad se tranzactioneaza la categoria necotate a Bursei de Valori Bucuresti, pretul de referinta fiind de 20.000 de lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO