Companii

Rulmenti Barlad ar putea avea de dat 7 mil. dolari la AVAB

27.11.2002, 00:00 22

Actionarul majoritar al companiei Rulmenti Barlad, holdingul Kombassan din Turcia a contestat in instanta valoarea de 7,5 milioane dolari a unei creante detinuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) asupra societatii, in contul unui credit contractat inainte de privatizare.
Creanta provine dintr-un credit de peste 7,5 milioane dolari pe care Rulmenti Barlad l-a contractat pentru modernizare de la grupul nipon Itochu, inainte de preluarea in 2000 a pachetului majoritar de actiuni a societatii de catre Kombassan. AVAB a preluat creanta de la Ministerul Finantelor Publice in contul imprumuturilor externe garantate de stat.
"Rulmenti Barlad a contestat intinderea creantei cesionate de Ministerul Finantelor Publice catre AVAB, in prezent fiind in derulare un litigiu pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, avand ca obiect stabilirea cuantumului acesteia", sustine AVAB.
Oficialii Kombassan nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.
Potrivit AVAB, societatea din Barlad a efectuat pana in prezent plati in suma de circa 260.000 de dolari in contul creantei. Institutia inca analizeaza metodele optime de valorificare a creantei, printre acestea numarandu-se si conversia creantei in actiuni.
In acest caz, AVAB ar urma sa preia un pachet de 54,8% din actiunile societatii, intrucat capitalul social al acesteia se cifreaza, in prezent, la 13,3 milioane dolari.
Conversia creantei detinute de AVAB la Rulmenti Barlad nu va afecta insa oferta depusa de holdingul Kombassan pentru preluarea companiei Rulmentul Brasov. "Oferta la Rulmentul Brasov este depusa de Kombassan si nu de Rulmenti Barlad, asa ca o modificare a structurii de capital la Barlad nu are legatura cu privatizarea societatii din Brasov", au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul APAPS.
Pentru preluarea celui mai important producator de rulmenti de la ora actuala din Romania - Rulmentul Brasov, Kombassan concureaza cu o alta firma din Turcia, Ortadogu Rulman Sanayi.
In acest moment, Consiliul Concurentei analizeaza impactul preluarii de catre Kombassan a fabricii de la Brasov. Cu o cota de piata de circa 25% asigurata la Rulmenti Barlad, holdingul turc ar urma sa controleze practic mai mult de jumatate din productia de rulmenti a Romaniei, avand in vedere faptul ca Rulmentul Brasov detine o cota de circa 30% din piata.
Kombassan a cumparat in 2000 fabrica din Barlad, moment in care erau peste 5.000 de angajati in uzina, in timp ce la sfarsitul anului trecut mai erau 4.300 de muncitori. Pana la sfarsitul acestui an vor mai ramane doar 3.150.
Angajamentele Kombassan la Barlad vizeaza investitii de 27 mil. $ pana in 2005.
Inainte de preluarea pachetului majoritar de actiuni de catre Kombassan, Rulmenti Barlad a inregistrat pierderi in perioada 1998-2000. Daca in 2000 pierderile se cifrau la 62 miliarde lei (circa 3 mil. $), iar cifra de afaceri a fost de 28,7 mil. $, anul trecut compania din Barlad a avut un profit de 107 miliarde lei (3,7 mil. $), la o cifra de afaceri de 997 miliarde lei (34,3 mil. $).
Rulmentul Brasov a inregistrat, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de 18,8 mil. $, fata de  20,6 mil. $ in aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net s-a cifrat la 13 miliarde lei (400.000 $).
Actiunile Rulmentul sunt cotate la categoria intai a BVB, ultima valoare de tranzactionare fiind de 770 de lei/titlu, la o valoare nominala de 2.290 lei. Actiunile Rulmenti Barlad  se tranzactioneaza la categoria necotate a BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO