Companii

Rulmenti Barlad cere inca 8 mil. euro de la actionari

09.08.2005, 19:19 41

Compania Rulmenti Barlad intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 27,7 milioane de lei (opt milioane de euro), prin aport in numerar din partea actionarilor. In acest scop, societatea va emite peste 11 milioane de actiuni noi cu valoarea nominala de 2,5 lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor inscrisi in Registrul Actionarilor la data de 19 septembrie, proportional cu participatiile detinute.

Capitalul social al companiei ar putea creste astfel de la circa 76 de milioane de lei (22 de milioane de euro) la 103,7 milioane de lei (30 de milioane de euro). Majorarea de capital va fi supusa aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor, convocata pentru data de 6 septembrie.

Aceasta ar putea fi a doua majorare de capital operata de catre Rulmenti Barlad in acest an, dupa ce la inceputul anului compania si-a majorat capitalul cu aproape 23 de milioane de lei (6,6 milioane de euro).

Pe langa majorarile de capital, compania incearca sa-si suplimenteze fondurile apeland la credite. In luna iunie, Rulmenti Barlad a anuntat ca intentioneaza sa obtina un credit in valoare de zece milioane de euro de la BCR sucursala Barlad, pe o perioada de cinci ani. Fondurile urmeaza sa fie utilizate pentru investitii intr-un sistem de cogenerare a energiei electrice.

Compania vasluiana nu este preocupata doar de retehnologizarea fabricii de la Barlad, ci vizeaza si o extindere in strainatate. Actionarii Rulmenti Barlad au hotarat, la finele lunii ianuarie, infiintarea unei societati cu sediul in localitatea Duzce (Turcia), noua companie urmand sa aiba ca obiect de activitate productia de rulmenti si un capital social de aproximativ 4,6 milioane de euro.

Societatea din Barlad va avea o cota cuprinsa intre 40% si 90% din capitalul noii companii, iar aportul va fi atat in numerar, cat si in natura.

Producatorul de rulmenti din Barlad este controlat de compania turca Kombassan Holding AS, care a achizitionat in martie 2000, de la fostul Fond al Proprietatii de Stat, un pachet de 64,34% din actiunile societatii, valoarea totala a tranzactiei ridicandu-se la 34 de milioane de euro. Holdingul Kombassan detine peste 30 de uzine in Germania, Malaiezia, SUA, Bosnia si Hertegovina, precum si in Kazahstan.

Al doilea actionar semnificativ este SIF Moldova, cu un pachet de 7,75%.

Rulmenti Barlad este unul dintre cei patru mari jucatori de pe piata interna a rulmentilor, alaturi de Rulmentul Brasov, Timken Ploiesti si Koyo Alexandria. Pe langa cele patru companii, pe piata mai activeaza alte doua uzine, la Suceava si Slatina, care au o productie mai redusa.

Companiile romanesti se confrunta cu invazia producatorilor din Asia, in special China si Coreea de Sud, dar si Rusia, ale caror produse sunt cu aproximativ 40-50% mai ieftine. Consumul intern de rulmenti este estimat la aproximativ 30 de milioane de euro, fata de circa 100 de milioane de euro la inceputul anilor ?"90.

Actiunile Rulmenti Barlad sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, pe piata titlurilor necotate. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a realizat la pretul de 1,75 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 15,5 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO