Companii

Rulmentul: vanzari mai mici + costuri mai mari = pierderi

09.09.2003, 00:00 15

Compania Rulmentul Brasov, cel mai mare producator roman de rulmenti, a confirmat in prima jumatate a acestui an tendinta de scadere a rezultatelor financiare inrgistrata inca din 2001. Rulmentul a inregistrat dupa primele sase luni ale acestui an o pierdere de 30 miliarde de lei, fata de un profit de 13 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut.
Desi vanzarile companiei au scazut in termeni nominali cu 8% fata de primul semestru al anului trecut, cheltuielile pentru activitatea de baza a companiei au inregistrat o crestere usoara. Cifra de afaceri a  companiei pe primele sase luni a fost de 562 miliarde de lei, fata de 612 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut, in timp ce cheltuielile au urcat de la 677 miliarde de lei la 682 miliarde de lei.
Rulmentul a obtinut astfel o pierdere din activitatea de baza de 24 miliarde de lei, fata de un profit de 22 miliarde de lei la finalul primului semestru al anului trecut. Cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar au fost in prima jumatate a acestui an, la fel ca anul trecut, de peste sase miliarde de lei.
La finalul anului 2002,  Rulmentul inregistra un profit net de de 6,7 miliarde de lei, cu aproape 90% mai mic, in termeni reali, fata de cel inregistrat in 2001. Mai mult, activitatea de baza, productia si vanzarea rulmentilor, nu a adus anul trecut la Brasov decat un castig de 60 milioane de lei, fata de 66 miliarde de lei in 2001. Profitul inregistrat anul trecut de societate s-a datorat aproape integral veniturilor realizate de Rulmentul din dobanzi si diferente de curs valutar.
Rulmentul este detinuta de APAPS, care controleaza in prezent 51% din actiuni. Actiunile companiei sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, unde informatiile despre privatizare sau modificarile de capital social au o influenta mai mare asupra pretului actiunilor decat rezultatele financiare.
In trimestrul al doilea al acestui an, pretul actiunilor Rulmentul a urcat de la 600 lei/actiune pana la 800 lei/actiune, dupa ce actionarii au aprobat conversia in actiuni a unor datorii ale Rulmentul in valoare de 8,5 milioane de dolari catre AVAB. Actiunile au urcat pentru ca prin aceasta operatiune se mareste valoarea contabila a actiunilor.
Conform reprezentantilor APAPS, tranzactia se afla in litigiu intre companie si Ministerul de Finante, conversia vizand doar partea din datorie care era recunoscuta de societate.
Operatiunea, care ar fi facut din AVAB cel mai important actionar al Rulmentul, cu 45% din actiuni nu a avut loc pana in prezent datorita faptului ca unul din actionarii minoritari ai companiei, SIF Transilvania, a atacat in justitie hotararea Adunarii Generale. Societatea de investitii financiare detine mai putin de 5% din capitalul Rulmentul.
Actiunile producatorului de rulmenti au oscilat ulterior intre 650 si 750 lei/actiune. Ultimele tranzactii de luni cu actiuni Rulmentul s-au realizat la 760 lei/actiune. Valoarea de piata a companiei este de 3,3 milioane de dolari.
Recesiunea de pe piata mondiala a constructiilor de masini, care a avut un impact negativ si asupra situatiiei financiare a Rulmentul a fost considerata si principala cauza esecului procesului de privatizare a companiei. APAPS a negociat anul trecut fara cucces privatizarea Rulmentul cu doua companii turcesti Kombassan si Ortadogu. Mondexim SRL din Brasov, a depus atunci o oferta, dar nu a fost acceptata la negocieri.
Conform APAPS procesul de privatizare au urma sa fie reluat dupa transferul pachetului detinut de AVAB catre APAPS, operatiune in urma careia APAPS ar ajunge la o detinere de 70% din capitalul Rulmentul. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO