Companii

Ruttenstorfer: Investim in Petrom peste 3 mld. euro

Ruttenstorfer: Investim in Petrom peste 3 mld. euro
07.09.2007, 19:04 15

OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii romanesti, spune ca va depasi semnificativ bugetul de 3 miliarde de euro destinat investitiilor in Petrom pana in 2010, avand in vedere sumele pe care grupul austriac le-a investit doar pana in acest moment.
"Doar anul trecut am investit 800 mil. euro, iar anul acesta investitiile vor depasi un miliard de euro. O suma similara va fi investita si in 2008, ceea ce se traduce printr-o majorare semnificativa a bugetului de investitii pana in 2010 anuntat initial de noi", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, (foto) presedintele si CEO-ul grupului OMV.
Marea parte a investitiilor vor merge pe segmentul de explorare si productie, unde Petrom este deja prezent in Rusia si Kazahstan, precum si in extinderea prezentei Petrom pe pietele din regiune, urmatoarea tinta fiind Ucraina.
Reprezentantul OMV nu a precizat termenul in care aceste investitii vor fi recuperate. In legatura cu tranzactia prin care KazMunayGaz a preluat pachetul de control in cadrul grupului Rompetrol, Ruttenstorfer spune ca concurenta pe piata interna din Romania nu va fi in niciun fel afectata, aceasta fiind in prezent oricum extrem de stransa.
"In niciun caz Rompetrol nu va deveni mai puternic decat Petrom pe piata locala", a mai spus Ruttenstorfer.
In legatura cu intentia OMV de a prelua MOL (Ungaria) despre care se spune ca ar fi sprijinita de interese rusesti, in special de Gazprom, seful OMV a declarat: "Prostii! Singura legatura pe care o avem cu Gazprom este una pur comerciala, avand in vedere ca Gazprom este principalul furnizor de gaze in ceea ce priveste alimentarea UE, a mai spus Ruttenstorfer. In ceea ce priveste achizitia Petromservice, seful OMV a spus ca este esential ca Petrom sa aiba o astfel de companie inglobata in structura Petrom, dar nu a dat alte detalii specifice legate de o posibila achizitie a celui mai mare furnizor intern de servicii si echipamente pentru industria de petrol si gaz.
Petrom a declarat referitor la achizitiile de aproximativ 1 mld. euro de produse petroliere de la OMV Supply&Trading, casa de comert a OMV inregistrata in Elvetia, ca toate tranzactiile cu parti afiliate efectuate in perioada 2005-2007, au fost raportate la CNVM si publicate in Buletinul CNVM. Fiind parte a grupului OMV, inregistrat la CNVM, Petrom raporteaza tranzactiile cu partile afiliate in termen de 15 zile de la sfarsitul lunii pentru care se face raportarea, au spus reprezentantii Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO