Companii

Sanex a facut la noua luni mai mult profit decat in 2003

21.10.2004, 00:00 22

Producatorul de placi ceramice Sanex Cluj Napoca  incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 139,6 miliarde de lei (3,4 milioane de euro) mai mult decat a inregistrat in intreg anul trecut si de aproape trei ori mai mare fata de cel pe care il inregistra la jumatatea anului. Anul trecut, Sanex inregistra un profit de 110 miliarde de lei (2,9 milioane de euro).
Compania a inregistrat in al treilea trimestru al anului o crestere semnificativa a vanzarilor. Conform reprezentantilor Sanex, compania a reusit sa vanda doar in luna septembrie un milion de metri patrati de placi ceramice, ceea ce este echivalent cu 5% din vanzarile anuale de placi ceramice de pe intreaga piata romaneasca, estimata la 20-22 milioane de metri patrati pe an.
Compania a reusit astfel sa inregistreze in trimestrul al treilea vanzari similare cu cele din prima jumatate a anului. Cifra de afaceri a Sanex a urcat la finalul primelor noua luni ale anului la 1.018 miliarde de lei (24,8 milioane de euro), dupa ce vanzarile din prima jumatate a anului s-au ridicat la 539 miliarde de lei (13,1 milioane de euro).
Actiunile Sanex inregistreaza de cateva zile la Bursa Electronica RASDAQ un trend puternic ascendent castigand peste 20% in cateva sedinte de tranzactionare. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile companiei s-a realizat la 4.890 lei/actiune, pret la care capitalizarea bursiera a companiei este de 22 milioane de euro.
Compania si-a revizuit recent bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, mizand pe un profit net in valoare de 223,9 miliarde de lei (5,3 milioane de  euro), valoare dubla fata de profitul din 2003.
Grupul austriac Lasselsberger a cumparat in primavara acestui an vehiculul de investitii Goodison Holdings, care detine 67,64% din actiunile Sanex. Principalii actionari minoritari ai Sanex sunt SIF Oltenia si SIF Moldova care au achizitionat treptat de pe RASDAQ pachete importante de actiuni. SIF Oltenia detine in prezent peste 11% din Sanex, iar SIF Moldova controleaza un pachet de 5,8%.
Ulterior, austriecii au preluat de la Villeroy & Boch trei fabrici din Italia, Ungaria si Romania (Mondial Lugoj), pretul tranzactiei nefiind facut public.
Lasselsberger a reusit sa preia indirect si controlul unui alt producator de profil, Cesarom, in urma majorarii participatiei in cadrul companiei ungare Zalakeramia, care detine producatorul de placi si obiecte sanitare din Bucuresti.
Austriecii pregatesc pentru perioada urmatoare schimbari la nivelul conducerii acestor companii. Stefan Bucataru, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Sanex SA, va parasi cele doua functii, urmand sa ocupe o pozitie in managementul grupului Lasselsberger, unde va avea responsabilitati in zona diviziei de ceramica. Bucataru si un alt membru actual al Consiliului de administratie la Sanex vor fi propusi pentru a fi inlocuiti de catre Geza Fordos, actual director general la Cesarom, si Dragos Posa.
Sanex impartea la finalul anului trecut primul loc pe piata de placi ceramice cu Cesarom, cele doua companii avand cote de piata de 23-25%. Piata locala de placi ceramice este evaluata in prezent la 110 - 115 mil. Euro. Urmatoarele locuri erau ocupate de importatorul Delta Distribution cu 17% - 18% si de Mondial Lugoj cu 8% - 10%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO