Companii

Sanex Cluj a vandut afacereacu obiecte sanitare

02.09.2004, 00:00 121

Compania Sanex Cluj, care a fost achizitionata in primavara acestui an de catre grupul austriac de materiale de constructii Lasselsberger, nu mai produce obiecte sanitare, echipamentele destinate acestei activitati fiind preluate de catre grupul german Villeroy & Boch, proprietarul producatorului de profil Mondial Lugoj.



De fapt, tranzactia incheiata la finele lunii iunie intre grupurile Lasselsberger si Villeroy & Boch a avut un puternic efect in structura pietei romanesti: proprietarul Sanex a preluat si unitatea de placi ceramice a Mondial Lugoj, in timp ce Villeroy & Boch a preluat si unitatea de productie obiecte sanitare de la Sanex Cluj.
Sanex Cluj a raportat pentru primul semestru al acestui an un profit net de 47, 9 miliarde lei (1,18 mil. euro), in scadere cu circa 33% in lei fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului de gestiune al Consiliului de Administratie al Sanex. Cifra de afaceri neta a scazut de la 558 miliarde lei (15,2 mil. euro) la 538 miliarde lei (13,2 mil. euro).
Productia de placi (faianta si gresie) a fost sensibil egala cu cea din perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce obiectele sanitare au inregistrat o scadere a productiei cu 32,6% fata de perioada similara din 2003.
Printre cauzele care au dus la realizarea volumului de productie in primul semestru se mentioneaza si "decizia de incetare a activitatii de producere a obiectelor sanitare , decizie luata in trimestrul al doilea si finalizata prin semnarea contractului de vanzare a echipamentelor catre Villeroy & Boch in luna iunie", potrivit raportului de gestiune.
Pe piata de faianta si gresie din Romania, estimata anul trecut la circa 110 - 115 mil. euro, principalii producatori interni sunt Sanex Cluj, Cesarom Bucuresti, Mondial Lugoj, la care se adauga doi producatori mai mici si mai multi importatori. La finele anului trecut, Sanex si Cesarom erau creditati cu cote de piata sensibil egale, situate intre 23% - 25%, urmati de importatorul Delta Distribution cu 17% - 18% si de Mondial Lugoj cu 8% - 10%, potrivit unor estimari pe baza datelor din piata. Pe piata obiectelor sanitare, Mondial Lugoj domina insa autoritar, fiind creditat cu o cota de 50% - 55%.
Piata materialelor de finisaj in constructii in acest an a avut un trend descrescator comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce "a influentat puternic" nivelul vanzarilor, in special a celor de placi.
La finele lunii iunie, Villeroy & Boch a vandut catre Lasselsberger fabrici de placi ceramice din Italia, Ungaria si Romania, pretul tranzactiei nefiind facut public.
Lasselsberger a preluat in aprilie vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, care detinea 68% din actiunile Sanex, valoarea tranzactiei fiind estimata la 15 - 20 mil. euro.
Sanex a incheiat exercitiul financiar din 2003 cu un profit net de 1 mil. $ la vanzari de 41 mil. $. Listata pe Rasdaq, Sanex are o capitalizare de peste 18,2 mil. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO