Companii

Sanex ia placi ceramice de 4 mil. euro de la societatea-mama

12.05.2004, 00:00 41

Producatorul de obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj - Napoca a incheiat un contract de cumparare prin care se angajeaza sa cumpere de la compania Lasselsberger AS Cehia placi ceramice in valoare de 4 milioane euro.
Incheierea acestui contract este cel putin interesanta, in conditiile in care Sanex este cel mai mare  producator  de placi din ceramica de la noi din tara,  compania fiind creditata pe piata de faianta si gresie cu o cota de 23 - 25%. Reprezentantii societatii  nu au putut fi contactati pentru a oferi informatii In legatura cu  aceasta tranzactie.
Lasselberger AS este o companie detinuta de Lasselberger Gmbh Austria, care a achizitionat  la sfarsitul lunii aprilie   Sanex in urma unei tranzactii estimate de surse din piata la 15 - 20 milioane euro. Grupul austriac a cumparat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, care detinea 67,4% din actiunile Sanex, devenind astfel actionarul majoritar al companiei.
Goodison Holdings era controlat de fondul de investitii Romania - Moldova Direct Fund, reprezentantii acestuia declarand ca vanzarea Sanex catre un investitor strategic ca lasselberger va asigura comapneiie mijloacele necesare pentru atingerea obiectivelor de extindere. 
Compania austriaca intentiona inca   de anul trecut sa intre pe piata romaneasca de placi si articole sanitare estimata la aproximativ 110 - 115 milioane euro.  In opinia oficialilor Lasselberger, interesul crescut pentru Sanex s-a datorat cresterii puterii de cumparare a consumatorilor care a determinat o cerere foarte mare pentru materiale de constructii.
Lasselberger a lansat si o oferta de preluare a actiunilor grupului ungar Zalakeramia, proprietarul Cesarom Bucuresti, care are o cota de piata asemanatoare cu cea a Sanex. Inainte de lansarea ofertei, compania austriaca detinea 28% din numarul total de actiuni ale Zalakeramia.
Actionariatul Sanex a suferit si alte schimbari importante de la inceputul lunii martie. Pe fondul interesului manifestat de Lasselberger fata de producatorul roman, SIF Oltenia a cumparat mai multe pachete de actiuni Sanex, ajungand sa controleze in prezent 5,3% din capitalul social al companiei. Cel mai important actionar minoritar este SIF Muntenia, care detine o participatie de 8,4%.
Sanex a obtinut anul trecut un profit net de 110,8 miliarde lei (3 milioane euro), profit de peste trei ori mai ridicat in lei comparativ cu rezultatul precedent. In 2003, compania a realizat o cifra de afaceri de 1.249,3 miliarde lei (34,7 milioane euro) , in crestere in lei cu 11,8% fata de valoarea anterioara. 
Actiunile Sanex sunt listate la Categoria de BAza a Bursei Electronice Rasdaq. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfecatt la pretul de 3.6000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 16,6 milioane euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO