Companii

Santierul Naval Orsova, din nou pe profit

11.11.2005, 18:11 17

Santierul Naval Orsova a reusit sa-si acopere pierderile din primul semestru, incheind primele noua luni ale anului cu un profit net de aproape 0,16 mil. euro (0,57 mil. lei). Rezultatul este insa cu 80% mai redus decat cel inregistrat in perioada corespunzatoare a anului 2004, care s-a ridicat la 0,76 milioane de euro (peste 3 milioane de lei).

"Am reusit sa trecem pe profit datorita contractelor finalizate in trimestrul al treilea, care au avut un pret de contractare mai bun deoarece au fost incheiate tinandu-se cont de cresterea pretului la materiile prime si de evolutia cursului de schimb", a aratat Gheorghe Caraiman, directorul economic al Santierului Naval Orsova.

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 13,36 milioane de euro (48,3 milioane de lei), in crestere cu 8,6% in euro comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Bugetul de venituri si cheltuieli al companiei pe 2005 prevede realizarea unei cifre de afaceri de 20,7 milioane de euro si obtinerea unui profit net de 1,1 milioane de euro.

Santierul Naval Orsova a incheiat in primul semestru contracte noi in valoare de circa 15 mil. euro cu armatori din Olanda si Belgia. Contractele au fost incheiate luandu-se in calcul un curs de 3,6 lei/euro, asadar revenirea cursului euro peste acest nivel in ultimele luni avantajeaza compania. Constructia navelor aferente acestor contracte a inceput in luna septembrie si se va finaliza in 2006.

Principalul actionar al companiei este SIF Transilvania, care detine 49,9% din actiuni, conform ultimelor raportari disponibile. Actiunile Santierului Naval Orsova sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri realizandu-se la pretul de 4,65 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei se ridica la peste 11,1 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO