Companii

Santierul naval Severnav: fluctuatiile de pe piata valutara ne impiedica sa ne facem bugetul

30.03.2005, 00:00 33

Conducerea santierului naval Severnav Drobeta Turnu-Severin afirma ca fluctuatiile mari inregistrate pe piata valutara fac imposibila realizarea unor previziuni cat mai precise privind rezultatele pe care compania le va obtine in acest an.


"Este greu sa facem estimari privind rezultatele financiare din cauza fluctuatiilor mari inregistrate de cursurile euro/leu si dolar/leu. Evolutia de pana acum a cursurilor valutare ne determina sa credem ca vom incheia anul cu  pierdere, in conditiile in care noi avem toate contractele incheiate de anul trecut si acestea sunt exprimate in euro, in timp ce decontarea se face in lei. In acelasi timp, pe piata interna, preturile la materiile prime cresc, ceea ce din nou ne afecteaza activitatea", spune Stelian Stancioiu, directorul general al Severnav.


Aprecierea leului fata de euro si dolar si cresterea pretului la tabla navala, principala materie prima pentru Severnav, au fost de altfel cei mai importanti factori care au determinat ca societatea sa inregistreze pierdere la finalul anului trecut.


Pretul in euro la tabla navala aproape s-a dublat anul trecut, la finalul lui 2004, pretul de baza (fara alte cheltuieli suplimentare) fiind de 580 euro/tona.


In 2004, Severnav a inregistrat o pierdere de 2,7 milioane de euro la o cifra de afaceri de 23,6 milioane de euro. Santierul naval obtinuse in 2003 un profit net de aproximativ 7.000 de euro si realizase vanzari de 9,8 milioane de euro.


"In conditiile in care cursul euro/leu se mentine in general la un palier de 36.000 lei/euro, am inregistra o pierdere din activitate de 3 milioane de euro, dar daca euro scade sub acest nivel, bineinteles, pierderea e si mai mare. Faptul ca nu stim cum vor evolua cursurile valutare  pana la finalul anului ne impiedica sa facem previziuni si in ceea ce priveste cifra de afaceri, care ar putea fi de 800 de miliarde de lei sau de 1.000 de miliarde de lei, in functie de ceea ce se intampla pe piata valutara", afirma Stancioiu.


Severnav are in derulare in prezent contracte de 40 de milioane de euro si cerere din partea altor clienti pentru constructia unor nave in valoare de 120 de milioane de euro.  "Lipsa de predictibilitate la nivelul cursurilor valutare ne impiedica sa onoram aceasta cerere. Alaturi de cursul euro/ leu si costul materiilor prime, pentru noi este foarte importanta si evolutia dobanzilor, in conditiile in care pentru realizarea productiei contractate trebuie sa contractam credite. De aceea, daca leul se intareste, ar trebui  ca dobanzile la credite sa aiba o evolutie legata de aceasta apreciere a monedei nationale, si anume ar trebui sa scada", precizeaza directorul general al Severnav. Santierul naval are credite in lei in valoare in euro de 3 mil. euro si scrisori de garantie de cateva zeci de milioane de euro.


Principalii actionari ai Severnav sunt International Railway Services si Investment Group, care in prezent detin impreuna peste 53% din actiunile santierului, in al caror actionariat este si omul de afaceri Cristian Burci, cunoscut pentru investitiile in media.


Actiunile Severnav sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri derulandu-se la pretul de 41.100 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 5,6 milioane de euro. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO