Companii

Şeful Electrica atacă giganţii străini din energie: Profiturile mari înseamnă servicii slabe, iar banii se duc în afară prin achiziţii de echipamente scumpe

Şeful Electrica atacă giganţii străini din energie: Profiturile mari înseamnă servicii slabe, iar banii se duc în afară prin achiziţii de echipamente foarte scumpe

Autor: Cristi Moga

08.09.2011, 13:58 2376

Ioan Folescu, directorul general al Electrica, spune că nu înţelege ideea de management privat la companiile de stat, iar în ceea ce priveşte privatizările ar trebui "separat din coş merele stricate de cele bune" pentru că vânzarea companiilor energetice contravine interesului naţional.

"Am lucrat 30 de ani în domeniul transportului şi distribuţiei de energie electrice, dintre care jumătate în sectorul privat, iar de trei ani m-am întors la <prima dragoste>, cu rezultate, zic eu, foarte bune. Arieratele faţă de CFR, spre exemplu, care are de plătit 200 mil. euro, sau Oltchim, care ne datorează 100 mil. euro deformează rezultatele. Eu nu înţeleg de unde vine noţiunea de management privat. De unde îi aduci? De la o companie cu rude în Germania, care va trimite un manager, acesta va vedea că treaba nu merge şi va recomanda privatizarea? Ce s-a ales cu privatizările din energie? O foarte proastă calitate a serviciilor vizavi de cele ale Electrica şi profituri foarte mari. Cum este posibil să faci profituri de 30% din servicii într-o ţară ca România? De ce nu le faci la tine în ţară? Profiturile mari ale companiilor energetice se duc în afară prin achiziţii de echipamente foarte scumpe. Nu înteleg discuţiile privind privatizarea distribuţiei", a declarat Folescu.

Ideea păstrării în proprietatea statului a companiilor energetice este susţinută şi de Daniel Dăianu, care spune că nu ar privatiza Romgazul şi se întreabă "ce ne-a împiedicat să oprim căpuşeala din Petrom, să eficientizăm compania şi să n-o privatizăm?"

"În mod sistematic am pledat ca în domeniul energiei să se păstreze controlul statului", a declarat Dăianu.

Pe de altă parte, Florin Ciocănelea, CEO al Grup Servicii Petroliere, atrage atenţia că şi Enron, General Motors sau Lehman Brothers au avut management privat, dar acesta nu a reuşit să le salveze.

"Ce ar putea face, spre exemplu, un şef din Shell sau Enron la conducerea la conducerea Electrica? Nu mai mult decât domnul director (Folescu - n.red.) şi aş spune că ar face chiar mai puţin deoarece nu ştie cum merg lucrurile. Ai pe cap Consiliul de Administraţi, DIICOT-ul, etc. iar pentru o achiziţie de 100.000 de dolari ai de făcut un ditamai dosarul, trebuie luate cinci aprobări din diverse părţi, iar când ajungi să îl cumperi afli că preţul s-a scumpit. Aici trebuie realizate modificările", spune Ciocănelea, care a lucrat şi în cadrul Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO