Companii

Seful Marriott: In Capitala sunt prea multe hoteluri de patru si cinci stele

29.11.2009, 23:30 289

"Pe piata din Capitala sunt prea multe camere in hoteluri depatru si cinci stele. Capacitatea mare de cazare nu ar fi fost oproblema, daca Bucurestiul era si o destinatie turistica, nu doaruna de business. Pe toata piata au scazut gradele de ocupare cu 20%si veniturile cu cel putin 22%", a declarat Igael Porecki,directorul general al hotelului JW Marriott.

Porecki a preluat operatiunile de conducere ale hotelului inaugust anul acesta, de la austriacul Kurt Strohmayer.

Pe piata din Capitala sunt 7.440 locuri in camere de hoteluriclasificate la patru si cinci stele, adica 66% din capacitateatotala de cazare, potrivit unui studiu al companiei de consultantain industria hoteliera Trend Hospitality.

"Am pastrat aceeasi strategie pentru hotelul Marriott. Amnegociat cu furnizorii reduceri de pret, care au variat de la unfurnizor la altul, dar si in functie de cantitatea livrata. Astfel,am ajuns la reduceri care au variat intre 5% si 20%. Criza teinvata sa fii mai eficient", a spus el.

Porecki, care detine o diploma in management hotelier sivorbeste fluent engleza, germana si la nivel incepator limbaromana, spune ca se incearca optimizarea costurilor prin toatemetodele posibile, mai putin prin concedierea angajatilor.

In prezent in hotel lucreaza 325 de angajati, fata de 390 deangajati anul trecut. "Diminuarea personalului s-a facut prinplecarea din proprie initiativa a angajatilor. Aceste posturieliberate nu au fost ocupate de noi angajati, dat fiind faptul caam inghetat procesul de recrutare", a declarat el.

Desi veniturile hotelului sunt in scadere, anul viitor se vainvesti in renovarea si modernizarea unitatii.

"Am alocat un buget de peste un milion de euro pentru renovareaspatiului Vienna Cafe de la etajul unu, a restaurantului Cupola sia salii de evenimente Grand Ballroom. De anul viitor vom incepelucrarile la aceste proiecte", a spus el, adaugand ca se vorschimba obiectele de mobilier, covoarele si se vor pune in sala deevenimente LCD-uri pe pereti. Porecki spune ca aceste proiecte eraustabilite inainte de a prelua el conducerea hotelului.

Hotelul obtine 50% din venituri de pe segmentul de organizareevenimente si 50% din cazarea clientilor.

"Am redus tarifele atat la cazare, cat si la food&beverage(F&B). Bugetele clientilor s-au redus, ceea ce se vede incerintele lor", a spus el. Daca pe partea de cazare veniturileprovin atat de la clienti romani, cat si de la clienti straini, pepartea de evenimente (food&beverage) companiile romanestigeneraza 90% din incasari. "Spre exemplu, anul acesta s-auorganizat 90 de nunti in salile hotelului", a spus el.

Igael Porecki spune ca lantul hotelier Marriott se mai afla innegocieri pentru deschiderea altor unitati pe piata romaneasca.Legat de semnarea contractului pentru brandul de patru steleCourtyard, Porecki mentioneaza ca in doi ani va fi livrat hotelulsub acest brand, care se va afla la 800 de metri de hotelul decinci stele JW Marriott. "O companie romano-israeliana va faceaceasta investitie in dezvoltarea hotelului, ce va opera 198 decamere", a spus Porecki, fara a preciza insa numele companiei saual actionarilor.

Hotelul de cinci stele Marriott, care opereaza 402 camere, afinalizat anul trecut cu pierderi de 17,1 milioane de euro, la ocifra de afaceri de aproape 38 de milioane de euro, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante. JW Marriott GrandHotel este controlat de Societatea Companiilor Hoteliere Grand, alcarei pachet majoritar de actiuni este detinut de companiaaustriaca Bau Holding Strabag.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO