Companii

Serban, Gral Medical: Clientii rau platnici sunt pentru businessul nostru precum activele nocive ale bancilor

Serban, Gral Medical: Clientii rau platnici sunt pentru businessul nostru precum activele nocive ale bancilor

Robert Serban, actionar al Gral Medical: Cred ca la doua saptamani avem oferte de cumparare de la fonduri de investitii. Bani exista pe piata, dar cei care ii detin au inceput sa cantareasca mai mult in ce investesc acesti bani.

24.04.2009, 00:00 149

„Renuntam la clientii care simtim ca sunt rau platnici. E necesar sa facem acest lucru. La fel cum la banci exista active nocive, asa si pentru o firma sanatoasa clientii care nu platesc nu sunt clienti reali. Pentru ca noi folosim pentru acesti clienti oameni pe care ii platim, materiale pe care le platim si incasam facturile dupa o perioada cand, din cauza deprecierii, este posibil sa luam chiar mai putin", a spus Robert Serban.
Gral este unul dintre primii zece jucatori din industria serviciilor medicale private, care a avut anul trecut afaceri de 10,1 mil. euro, iar la nivelul acestui an veniturile sunt bugetate la peste 15 mil. euro.
In primul trimestru al acestui an, Grupul Gral Medical, care cuprinde Gral Medical si Medical Center Gral, a raportat o cifra de afaceri de 8,5 mil. lei (2 mil. euro), in crestere cu 30% comparativ cu nivelul de 6,5 mil. lei (1,7 mil. euro) din primul trimestru din 2008. Cresterea a fost sustinuta de avansul de pe segmentul de retail, prin majorarea veni­turilor noilor centre deschise.
In acest interval, compania a finalizat trei proiecte: deschiderea unui centru de dializa, un centru de litotritie (pentru pacientii care au pietre la rinichi), si externalizarea laboratorului din cadrul Institutului National de Neurologie.

La adapost de criza
„Cred ca o sa ne afecteze criza, insa putin. Sunt ceva intarzieri la plati, dar usor, usor lucrurile se vor aseza. Problemele de cash flow apar pentru ca furnizorii au inceput sa comprime perioada in care isi asteapta banii pe marfa pe care au livrat-o. Daca anul trecut filosofia lor era o filosofie de castigare a pietei, si nu neaparat una de rentabilizare, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Totodata, beneficiarii incearca sa mareasca perioada in care se fac platile ca sa poata sa foloseasca mai mult banii, si din aceasta situatie de comprimare la furnizori si de marire la beneficiari pot aparea probleme de cash", explica seful Gral.
Sectorul serviciilor medicale private se numara printre cele mai putin afectate de criza economica, iar companiile din domeniu isi mentin proiectele de investitiile. La nivelul Gral, principalul proiect din 2009 se refera la demararea constructiei unui spital privat pentru 100 de paturi.
In acest moment se realizeaza studiul de fezabilitate, urmand ca actionarii Gral sa decida cum vor atrage finantarea. Variantele analizate se refera la finantare de la BERD sau de la banci, insa nu si vanzarea de actiuni.

Variante de finantare: BERD sau credit bancar
„Momentan facem proiectarea cu Siemens si apoi vom incerca sa vedem pe care varianta de finantare vom merge. Nu am vrea sa dam din capitalul social (vanzare - n.red.), desi sunt foarte multi cei care si-ar dori sa intre in firma. Varianta pe care o vedem la acest moment este cea de creditare intr-un fel sau altul", spune Robert Serban.
El adauga ca primeste frecvent pro­puneri de vanzare de la fonduri de investitii.
„Cred ca la doua saptamani avem oferte de cumparare de la fonduri de investitii. Bani exista pe piata, dar cei care ii detin au inceput sa cantareasca mai mult in ce investesc acesti bani", afirma Serban.
In ceea ce priveste extinderea cu clinici in provincie, seful Romar spune ca pentru moment a fost inchisa, in sensul ca nu se cauta „activ" proiecte.
„Daca insa se ivesc oportunitati ca de exemplu un furnizor din provincie care are o anumita greutate si vrea sa vanda sau apare un proiect, nu vom spune nu", mai spune reprezentantul Gral.
Compania care angajeaza 450 de oameni estimeaza o marja bruta de 15% anul acesta, in scadere comparativ cu nivelul de circa 20% din 2008, evolutie determinata de evolutia cursului de schimb.
Pe piata serviciilor medicale private, estimata la circa 400 mil. euro, Gral concu­reaza cu firme precum MedLife, Medicover, Romar, Centrul Medical Unirea, Medsana, Clinica Polisano.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO