Companii

Sicomed: Investim, dar vrem sa ne recuperam banii

09.04.2003, 00:00 18

Sicomed Bucuresti intentioneaza sa investeasca in urmatorii doi ani peste 10 milioane de dolari in scopul finalizarii modernizarilor si isi planifica vanzari cu 25% mai mari in 2003.
Sistemul sanitar romaneasc se afla, insa, in prezent in cea mai grava criza din ultimii ani iar reprezentantii Sicomed spun ca evolutia companiei va depinde si de modul in care va fi rezolvata aceasta criza.
"Modul in care decurge acum procesul de plata a companiilor farmaceutice de catre spitale nu incurajeaza deloc productia autohtona. Daca ritmul actual de neplata se mentine, suntem in pericol sa dam chiar faliment pana la sfarsitul anului", a declarat Klaas Postema, director general al Sicomed.
Compania este cel mai mare producator de medicamente si, datorita diviziei de produse injectabile, unul din cei mai mari furnizori ai spitalelor. Cum datoriile statului catre producatorii de medicamente au atins un nivel de 300 de milioane de dolari anul acesta, Sicomed este una din cele mai afectate companii.
"Am hotarat in ultimile luni sa reducem livrarile de medicamente injectabile catre spitale la un nivel de 30% fata de normal. Nu vom opri productia, pentru a evita situatiile de criza", a precizat Postema.
Directorul general al Sicomed este convins ca, in ciuda reducerii vanzarilor catre spitale, compania va reusi anul acesta sa inregistreze o crestere de 25% a cifrei de afaceri, pana la 48 de milioane de dolari.
Principalele motive ale cresterii vor fi ascensiunea vanzarilor de medicamente OTC (fara prescriptie), orientarea puternica spre exporturi (in special pe pietele estice) si lansarea de noi produse.
"In ultimile luni am pus pe piata patru medicamente noi (Osteovit, Nizotin, Mivastatin, Laxatol - n.r.) iar pana la sfarsitul anului vor mai urma inca patru. Vom repozitiona, de asemenea, medicamentele mai vechi si vom intensifica activitatea de promovare", a spus Mirel Radoi, director de marketing si vanzari al Sicomed.
Piata romaneasca a medicamentelor este estimata la 612 milioane euro, principalii competitori fiind GlaxoSmithKline (Marea Britanie), Sicomed Bucuresti, Pfizer (SUA), Lek (Slovenia), Terapia Cluj - Napoca si Antibiotice Iasi.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO