Companii

Sidex Galati a avut un profit de 44 mld. lei pe primele cinci luni

06.07.2000, 00:00 33



Profitul brut inregistrat de producatorul de metale feroase Sidex Galati peprimele cinci luni ale acestui an a fost de 44 miliarde de lei, din care 15 miliarde de lei au fost realizate numai in luna mai.

Cifra de afaceri de afaceri realizata de de compania galateana de la inceputul acestui an a fost de 6.536 de miliarde de lei, din care circa 1.525 miliarde de lei au reprezentat-o veniturile din activitatea de baza pe luna mai (adica circa 23% din totalul perioadei).

Productia de otel obtinuta a fost de 1.408.000 tone, in aceasta perioada fiind obtinute incasari din exporturi in valoare de 3.134 miliarde de lei.

"In luna mai s-a inregistrat recordul de export al Sidex - 176.000 de tone, din care s-au incasat circa 800 de miliarde de lei", a spus Dan aoiman, p resedintele Consiliului de Administratie al combinatului. El a adaugat ca pentru a doua jumatate a anului este estimata realizarea unei productii de circa 2.100.000 de tone de otel brut.

Indicatorii de baza calculati de societate au inregistrat, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, o tendinta crescatoare. Productia de otel brut a fost cu 13,6% mai ridicata fata de perioada ianuarie - mai 1999, productia de laminate a depasit cu 20% rezultatul anului trecut, cifra de afaceri cu 50%, productivitatea muncii cu circa 36%, iar salariul mediu brut cu peste 71 %.

Pentru iunie, oficialii societati estimeaza realizarea unei productii de circa 330.000 de tone.

Referitor la asigurarea cu materii prime, Dan aoiman a declarat ca a fost asigurat, prin contracte, necesarul de materii prime pana la sfarsitul anului si pe primele doua luni ale anului 2001. "Pana in noiembrie-decembrie dorim sa ne alcatuim un stoc de minereu si carbune care sa ne asigure productie pentru cel putin doua luni. Nu dorim sa mai fim surprinsi de inghetarea Canalului Dunare Marea Neagra sau de viscolul din porturi".

In ceea ce priveste numarul de salariati, Presedintele CA de la Sidex a spus ca in acest an nu se vor mai face disponibilizari. "Intre anii 2001 - 2003, vor pleca 7.000 de salariati prin pensionari si ne vom concentra pe angajarea de tineri cu scoala profesionala", a mai adaugat aoiman.

La sfarsitul lunii trecute fost stabilit si consortiul care va acorda consultanta financiara pentru privatizarea combinatului. Consortiul este din companiile americane Fielstone Private Capital Group si Deliotte&Touche.

Din consortiu mai fac parte compania de avocatura Cameron McKenna si firma de consultanta internationala UEC, detinuta de USX, fosta Corporatie Siderurgica Americana.

Contractul este prevazut sa se deruleze in doua etape care insumeaza o durata de 29 de saptamani, mai redusa cu aproximativ zece saptamani fata de propunerea initiala.

Consortiul, care ii are ca lideri pe Fielstone Private Capital Group si Deliotte&Touche, a indeplinit baremul impus pentru oferta tehnica de catre Banca Mondiala, primind 80 de puncte dintr-un total de 100.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO