Companii

Siemens: In zece ani vrem sa ajungem la 1 mld. euro

12.02.2004, 00:00 14



Siemens, cel mai mare concern industrial german, vrea sa atinga in 10 ani o cifra de afaceri anuala de un miliard de euro pe piata romaneasca.



"Presedintele grupului, Heinrich von Pierer, a anuntat anul trecut ca obiectivul Siemens pe piata romaneasca este sa ajunga in 10 ani la o cifra de afaceri anuala de un miliard de euro. Asta inseamna capacitati de productie pe piata locala in software, servicii IT si comunicatii, componente electrice, proiecte de infrastructura feroviara si energetica, dezvoltarea activitatilor de tehnica medicala sau automatizari", a spus pentru Ziarul Financiar Adrian Baicusi, director general al Siemens SRL, filiala locala a grupului.



Piata romaneasca este vazuta de catre oficialii grupului german ca fiind "motorul" de dezvoltare al intregii regiuni, in conditiile in care Siemens este activ deja aici cu mai multe divizii ale sale de la transporturi, energie, IT, comunicatii mobile sau tehnica medicala.



Siemens Romania SRL si-a dublat practic afacerile anul trecut, pe fondul derularii in plin a contractului cu CFR Calatori de livrare de automotoare Desiro.



Siemens SRL a obtinut in anul fiscal cu inchidere in 30 septembrie 2003 o cifra de afaceri de 165 milioane euro, fata de un nivel de 82 mil. euro in perioada similara a anului trecut. Rata profitului aferenta perioadei mentionate a fost de circa 3%.



"Vrem sa mentinem acelasi ritm de dezvoltare si in acest an", spune Baicusi.



Adrian Baicusi ocupa functia de director general la Siemens Romania SRL de la 1 septembrie 2003, inlocuindu-l pe Georg Rozinsky. Inainte de a veni la Siemens, Baicusi a fost director general adjunct la OMV Mineraloel, filiala locala de distributie a grupului petrolier austriac.



Siemens va deschide oficial in luna martie o fabrica de componente electrice la Sibiu, printr-o investitie de tip greenfield (constructie de la zero) de peste 5 milioane euro, urmand a fi create astfel 250 de locuri de munca, spune Baicusi.



Tot in acest an, compania germana va finaliza pentru Transelectrica, compania nationala de transport a energiei, proiectul la cheie al statiei electrice Oradea, in valoare de 23 milioane euro.



"In ceea ce priveste derularea contractului cu CFR Calatori, primele automotoare de productie locala vor fi livrate prin aprilie", precizeaza Baicusi.



CFR Calatori a incheiat in 2001 un contract comercial pentru achizitionarea a 120 de automotoare de la Siemens, in valoare de circa 321 mil. euro. Finantarea contractului este garantata de catre statul roman.



Potrivit contractului, urmeaza sa fie livrate 57 de trenuri produse in Germania, iar alte 63 fiind asamblate la Astra Vagoane Arad, cu livrare pana in 2007. Contractul cu CFR Calatori este cel mai mare semnat dupa 1990 in industria romaneasca de material rulant si prevede o clauza de optiune ulterioara a CFR pentru alte 104 trenuri, in valoare de circa 300 mil. euro.



Siemens ocupa deja o pozitie foarte puternica in industria feroviara romaneasca, avand comenzi contractate sau in curs de contractare de aproximativ 740 mil. euro, potrivit unor estimari. Compania germana a fost solicitata de autoritatile romane pentru a participa la privatizarea Electroputere Craiova, insa Siemens nu a marsat in aceasta afacere. In schimb, oficiali ai corporatiei americane General Motors au dat saptamana trecuta un puternic semnal de interes pentru preluarea Electroputere.



Siemens este prezent pe piata romaneasca prin mai multe companii, cu un numar total de pana la 1.000 angajati.



Siemens este unul dintre cele mai mari grupuri industriale din Europa, cu vanzari anuale de peste 74 mld. euro, un profit net de 2,4 mld. euro si peste 417.000 angajati. Listata pe bursele de la Frankfurt si New York, compania are o capitalizare pe bursa americana de peste 76 mld. $. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO