Companii

SIF-urile fac schimb de pachete de actiuni la Sanex Cluj

20.09.2004, 00:00 260

Doua dintre societatile de investitii financiare (SIF), Oltenia si Moldova au cumparat de la Bursa Electronica RASDAQ actiuni reprezentand 8,5% din capitalul producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca.
Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 milioane de euro, iar surse din piata afirma ca principalul vanzator a fost SIF Muntenia, care si-a lichidat intreaga participatie la Sanex. Reprezentantii SIF Muntenia nu au putut fi contactati.
Tranzactiile de pe piata de capital in care sunt implicate mai multe SIF-uri au fost extrem de rare in ultimii ani.
Interesul SIF Oltenia pentru actiunile Sanex era cunoscut pe piata RASDAQ de mai mult timp. Societatea de investitii financiare a cumparat in acest an de pe piata pachete de actiuni care i-au conferit o detinere de 7,2%. Cu tranzactiile de vineri, in care a cumparat 3,5% din Sanex, SIF Oltenia a devenit actionar semnificativ, cu o detinere de 10,7%.
Societatea de investitii financiare a fost de la inceputul acestui an un jucator din ce in ce mai activ pe piata de capital achizitionand mai multe pachete minoritare la societati listate la Bursa de Valori sau de pe RASDAQ, cum ar fi Antibiotice, Braiconf sau Sicomed.
In cazul SIF Moldova, pachetul achizitionat vineri este primul pe care il cumpara la Sanex. Actiunile preluate de SIF Moldova  reprezinta 5% din Sanex. Tranzactiile s-au derulat la un pret de 4.100 lei/actiune, putin mai mare decat cotatia pe care o inregistreaza de cateva saptamani actiunile Sanex pe RASDAQ, de 4.000 lei/actiune.
Ultima achizitie de actiuni Sanex a SIF Muntenia a avut loc in luna mai  a anului trecut. Societatea a cumparat atunci pachete de actiuni reprezentand 3% din Sanex. Pretul unei actiuni a producatorului de placi ceramice era atunci de 1.200 - 1.300 lei/actiune, iar castigul societatii de investitii financiare in putin mai mult de un an fost de peste 230%.
SIF Muntenia  detine cel mai mic nivel de lichiditate dintre SIF-uri ,cu active monetare in valoare de doar 110 miliarde de lei la mijlocul anului, in timp ce la celalalt pol se afla SIF Moldova si SIF Oltenia, cu lichiditati in valoare de 1.674 miliarde de lei, respectiv 564 miliarde de lei .
SIF Muntenia mai pregateste vanzarea unei alte societati din portofoliu, Comaico Bucuresti, care detine 130 de hectare de teren intravilan si pe care spera sa incaseze 12 milioane de euro.
Legislatia noua a pietei de capital permite SIF-urilor incepand din acest an sa rascumpere pachetele reziduale de actiuni, distribuite ca dividende de la fostele Fonduri ale Proprietatii Private si care se afla in proprietatea a catorva milioane de actionari. Aceste actiuni, reprezinta procente bune din capitalul SIF-urilor, iar rascumpararea presupune plata a cateva milioane de bani in cazul fiecareia dintre SIF-uri. Reprezentantii unora dintre SIF-uri si-au declarat deja intentia de a incepe un program de rascumparare a acestor actiuni.
Sanex este detinuta in proportie de 67% de Goodison Holdings, un vehicul de investitii preluat recent de grupul austriac de materiale de constructii Lasselsberger. Austriecii au vandut recent afacerea cu obiecte sanitare, activele Sanex din acest domeniu fiind achizitionate de grupul german Villeroy & Boch, proprietarul producatorului de profil Mondial Lugoj. Sanex a preluat in schimb productia de placi ceramice a Mondial.
Un pachet de 0,7% din actiunile Sanex se afla in proprietatea companiei, iar actionarii vor discuta la inceputul lunii viitoare destinatia pachetului de actiuni. Cele doua variante propuse de conducerea companiei sunt anularea actiunilor si reducerea capitalului social sau vanzarea pe piata de capital a actiunilor.
Sanex a raportat pentru primul semestru al acestui an un profit net de 47,9 miliarde de lei (1,18 milioane de  euro), in scadere cu circa 33% in lei fata de perioada similara a anului trecut, Cifra de afaceri neta a scazut de la 558 miliarde lei (15,2 mil. euro) la 538 miliarde lei (13,2 milioane de euro).
La un pret de 4.100 de lei pentru o actiune , capitalizarea bursiera a producatorului de placi ceramice se ridica la 18 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO