Companii

Somes Dej trage tare pe hartie. De matase

05.12.2005, 18:49 29

Producatorul de celuloza si hartie Somes SA Dej, parte a grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR) detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, intentioneaza ca anul viitor sa lanseze pe piata hartie din matase, produsul urmand sa fie comercializat atat pe piata interna, cat si pe cea externa.

"Hartia de matase este folosita la impachetarea produselor mai sensibile (sticlarie, obiecte din inox, haine sau pantofi) si estimam ca vom fi singurii producatori autohtoni", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, director general Somes Dej. El a adaugat ca societatea va produce anual 20.000 de tone de astfel de hartie.

"Asimiland in productie si hartia de matase vom avea toata gama incepand cu 15 grame si terminand cu 140 de grame. Intentia noastra este sa integram o parte din productia noastra de celuloza in fabricarea de hartie pentru ca hartia este mai profitabila decat celuloza", a mai pus Itu. Utilajele pentru fabricarea noului tip de hartie au fost achizitionate de la compania Pehart din Petresti, actuala Pehart Tec, valoarea masinii fiind de aproximativ 400.000 de euro.

Investitiile companiei s-au cifrat anul acesta la aproximativ 6 milioane de euro si au fost orientate catre retehnologizare si cresterea capacitatilor de productie. In urma modernizarilor realizate in acest an capacitatile de productie a hartiei au crescut de la 40.000 de tone la 50.000 de tone pe an. Pe langa hartie de ambalaj, combinatul din Dej mai produce si celuloza, productia fiind de peste 70.000 de tone pe an.

Pentru anul viitor, compania si-a stabilit un plan de investitii de aproximativ 8-9 milioane de euro, bani care vor fi destinati tot modernizarii capacitatilor de productie.

Somes a inregistrat pe primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de aproximativ 27 mil. euro, in scadere cu 2 mil. euro fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Devalorizarea monedei europene a fost principalul motiv al acestei scaderi. Am incercat insa sa contracaram acest fenomen prin adoptarea unei noi strategii de vanzari si prin reorientarea spre anumite piete mai avantajoase, cum e cea interna", a precizat Itu.

In prezent, 60% din productia de hartie a companiei merge pe pietele externe in tari precum Italia, Germania, Olanda, Franta, Orientul Mijlociu si tarile est-europene.

Urmand evolutia pe primele noua luni, conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 34,7 mil. euro, fata de 37,2 milioane euro in 2004.

Potrivit propriilor estimari, Somes Dej detine o cota de aproximativ 60-70% din piata de hartie autohtona. Pe piata hartiei de ambalaj, principalii competitori ai Somes Dej sunt companiile Ambro Suceava si Omnimpex Hartia Busteni, iar pe piata hartiei apte pentru tipar concureaza cu Celhart Donaris Braila, Comceh Calarasi si Omnimpex Hartia Busteni. Grupul SCR este principalul actionar la Somes Dej din 2004, cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la compania austriaca MFC Commodities Gmbh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO