Companii

Sonae Sierra: Prioritatea noastra este sa facem rapid un mall in Bucuresti

Sonae Sierra: Prioritatea noastra este sa facem rapid un mall in Bucuresti

Jorge Morgadinho, expansion manager al Sonae Sierra: Daca as fi ingrijorat de competitie nu am mai dezvolta nimic in Romania. Nu cred ca exista vreo alta tara in Europa in care sa existe atatea proiecte in derulare in acelasi timp. Cu siguranta nu toate vor fi finalizate.

29.10.2007, 19:31 156

Sonae Sierra a bifat deja pe harta investitiilor orasele Ramnicu Valcea, Craiova si Ploiesti, iar principala tinta a portughezilor este in momentul de fata gasirea unui teren in Bucuresti pentru dezvoltarea unui mall pe cea mai competitiva piata pe segmentul centrelor comerciale.
"In toate tarile in care suntem prezenti ne propunem sa fim intre primii trei operatori de pe piata. In Romania, tinand cont ca majoritatea dezvoltatorilor isi vand mall-urile dupa finalizare, ne propunem ca in trei ani sa devenim numarul unu, in ceea ce priveste suprafata inchiriabila detinuta", a declarat pentru ZF Jorge Morgadinho, expansion manager al Sonae Sierra.
"Pentru a deveni lider, trebuie neaparat sa avem un mall in Bucuresti, unde am vazut deja cateva terenuri. Aceasta este prioritatea noastra numarul unu", a adaugat Morgadinho.
Cei mai agresivi jucatori de pe piata centrelor comerciale sunt companii precum Immoeast, BelRom, Mivan, GTC, RED Management Capital, Dawnay Day, Iulius Group, Sonae Sierra sau Matrix Investments, care detin sau au in diferite stadii de dezvoltare cel putin cate trei centre comerciale.
Compania portugheza are in proprietate sau coproprietate 46 de centre comerciale operationale in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Brazilia si Romania, unde a intrat in luna mai a acestui an prin achizitia mall-ului River Plaza din Ramnicu Valcea, pentru care a platit 42 mil. euro. Ulterior, portughezii au anuntat investitii de aproape 300 de milioane de euro in alte doua mall-uri la Craiova si Ploiesti. Eurisko este consultantul de inchiriere pentru proiectele River Plaza si Craiova Mall.
"La Valcea a fost o oportunitate foarte interesanta de a intra pe piata locala, tinand cont ca River Plaza ocupa o pozitie dominanta in oras, chiar daca este o proprietate mica (12.500 mp inchiriabili - n.r.). Avem in proprietate mall-uri cu suprafete intre 11.000 si 120.000 de metri patrati, dar n-am cumpara un mall atat de mic in Bucuresti. Aici vom avea nevoie de un proiect important, dominant, cu o buna vizibilitate", spune Morgadinho.
Managerul de expansiune al Sonae Sierra a vizitat peste 20 dintre cele 29 de orase cu mai mult de 100.000 de locuitori, fiind prezent in Romania circa 3-4 zile pe saptamana, inca din luna octombrie a anului 2006.
"Daca as fi ingrijorat de competitie nu am mai dezvolta nimic in Romania. Nu cred ca exista vreo alta tara in Europa in care sa existe atatea proiecte in derulare in acelasi timp. Cu siguranta nu toate vor fi finalizate", apreciaza reprezentantul Sonae Sierra.
Sonae Sierra este o subsidiara a Sonae Group, companie cu circa 77.000 de angajati in intreaga lume si afaceri in domenii precum industria lemnului, telecomunicatii si media, cea mai mare firma nebancara din Portugalia, potrivit lui Morgadinho.
"Am analizat extinderea in regiune si am observat ca Romania este o tara mare, cu un nivel semnificativ de investitii straine, cu o buna crestere economica si in care lipseau mall-urile de generatia a treia", precizeaza Morgadinho motivele pentru care compania a inceput investitiile pe piata locala. "In plus, cred ca pentru un portughez este usor de facut afaceri in Romania."
Morgadinho este un arhitect de 40 de ani, absolventul unui MBA international in Barcelona, Statele Unite si China, care lucreaza in Sonae Sierra inca din 1994. In reteaua Sonae Sierra sunt prezenti circa 7.000 de chiriasi internationali.
"Vom aduce o serie de chiriasi noi in Romania prezenti in reteaua noastra de mall-uri. In River Plaza circa 10-15% dintre chiriasi vor fi schimbati dupa primul an, locurile vor fi ocupate complet de retaileri internationali", spune managerul Sonae Sierra.
Totodata, la Ramnicu Valcea compania va construi si o noua parcare, cu circa 300 de locuri. Valoarea neta a activelor imobiliare detinute de Sonae Sierra in pietele pe care activeaza este de 1,8 miliarde de euro, obiectivul pe termen scurt al companiei fiind atingerea unui nivel de 2 miliarde de euro. Piata locala va juca un rol important in strategia de dezvoltare a firmei.
"Romania creste intr-un ritm accelerat, iar noi va trebui sa ne miscam repede nu doar sa devenim lideri, ci sa ne si mentinem pozitia. Imi plac Constanta, unde vom incerca sa facem ceva, Sibiul si Clujul unde, cred ca cele patru proiecte (Polus Center, Iulius Mall, Atrium Center si Akademia - n.r.) il cam acopera", apreciaza Morgadinho.
Sonae Sierra va opera in Romania nu doar mall-urile pe care le detine, urmand sa administreze totodata si centrul comercial Arena Mall din Bacau, detinut de mai multi investitori locali.
Deficitul de spatii comerciale moderne din Romania a determinat investitorii sa inceapa dezvoltarea a circa 100 de centre comerciale in orasele medii si mari ale tarii, care ar urma sa suplimenteze stocul existent cu circa trei milioane de metri patrati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO