Companii

Sondaj PwC: Nouă din zece investitori consideră că rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor conţin afirmaţii neargumentate

Sondaj PwC: Nouă din zece investitori consideră că...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2022, 10:43 181

Aproape nouă din zece investitori (87%) consideră că rapoartele de sustenabilitate actuale ale companiilor conţin afirmaţii nesusţinute de argumente, iar şapte din zece spun că trebuie realizate cu aceeaşi rigoare ca rapoartele financiare, potrivit sondajului PwC Global Investor Survey 2022.

Mai mult, investitorii cred că informaţiile furnizate de agenţiile care evaluează activitatea companiilor pe baza criteriilor ESG nu acoperă deficitul de încredere, doar 22% afirmând că le utilizează în mare sau foarte mare măsură.

”Investitorii sunt preocupaţi de riscurile fenomenului "greenwashing" care le erodează încrederea în angajamentul real al companiilor privind sustenabilitatea. Din acest motiv, societăţile trebuie să se asigure că rapoartele corporative sunt transparente şi oferă informaţii relevante şi corecte despre impactul pe care îl au asupra societăţii şi a mediului, bazate pe indicatori măsurabili şi comparabili. Cu alte cuvinte, cifrele şi rezultatele financiare nu mai sunt suficiente pentru a convinge investitorii care susţin că un proces de audit extern ar spori credibilitatea rapoartelor privind dezvoltarea durabilă”, a declarat Monica Movileanu, Partener şi lider ESG, PwC România.

În UE, un prim pas în acest sens a fost realizat în noiembrie 2022, când Parlamentul European a adoptat Directiva privind raportarea corporativă de sustenabilitate care aduce clarificări cu privire la normele pe care companiile vor trebui să le respecte în procesul de raportare, iar EFRAG (Grupul Consultativ European pentru Raportarea Financiară) a lansat prima propunere de set de norme care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Raportul PwC arată că două treimi dintre investitori ar vrea ca firmele să facă publică valoarea efectelor pe care operaţiunile lor le au asupra mediului sau a societăţii. În plus, aproape trei sferturi (73%) dintre ei consideră că societăţile trebuie să raporteze inclusiv costul îndeplinirii angajamentelor de sustenabilitate pe care şi le-au asumat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO