Companii

Stanciu, Asesoft: In agricultura cel mai greu este sa treci de la "hai sa muncim!" la "hai sa facem bani!"

Stanciu, Asesoft: In agricultura cel mai greu este sa treci de la "hai sa muncim!" la "hai sa facem bani!"

Iulian Stanciu, actionar al companiilor Solana si Almis: Un hectar in sera inseamna 20 de hectare pe camp, inseamna siguranta, profitabilitate mai buna, si se poate cultiva si iarna, iar productia din sere este de 10-20 de ori mai buna decat productia din spatiul liber.

27.07.2007, 18:23 92

Iulian Stanciu, unul dintre actionarii companiei de IT&C Asesoft Distribution, care a cumparat 50% din actiunile a doua companii cu activitati de productie si procesare de legume, spune ca agricultura devine o afacere care nu mai poate ramane la stadiul de activitate familiala de subzistenta.
"In agricultura scopul principal devine realizarea profitului. La un moment dat vor intra in agricultura si firme mari de afara, moment in care poti decide sa vinzi, daca cei care investesc vin in zona ta de business, sau poti alege sa concurezi cu ei", a declarat Iulian Stanciu, care detine 50% din actiunile companiilor Solana si Almis, cu activitati in businessul agricol.
Stanciu, 31 de ani, povesteste ca au fost mai multi factori care au stat la baza deciziei de a investi in agricultura.
"Cel mai important factor a fost provocarea, pentru ca era un business intr-o stare destul de proasta. Cel care conducea businessul, Florin Dragan, era un fost coleg de facultate si atunci cand nu a mai facut fata singur, a venit sa imi propuna sa ne asociem. Mi s-a parut interesant, am analizat propunerea si am decis sa iau jumatate din actiuni", a spus Stanciu.
El nu este insa singurul actionar al grupului de firme Asesoft care a decis sa investeasca in alte segmente de piata decat IT. Sebastian Ghita, actionarul majoritar al grupului de firme, a investit in urma cu cativa ani in domeniile viticole Tohani, business pe care l-a vandut insa la inceputul acestui an.
Stanciu a intrat in afacerea Solana printr-o investitie initiala de 200.000 de euro, neasteptandu-se sa obtina rezultate vizibile in primul an de activitate.
A cumparat 50% din active si a oferit un imprumut firmei, pentru a ajunge la acelasi nivel cu Florin Dragan, actionarul si directorul general al companilor Solana, specializata pe productia de legume, si Almis, companie cu activitate in productia si disitributia conservelor de legume, ambele situate in judetul Braila.
"Cel mai greu in acest business a fost sa schimbam mentalitatea din 'hai sa muncim' in 'hai sa facem bani'. Obiectivul meu nu a fost obtinerea unui dividend pe termen scurt sau mediu, ci organizarea firmei la un nivel bun si cresterea valorii acesteia, prin noi oportunitati de business, cum ar fi deschiderea spre piete noi", a spus el.
Cele doua companii detin 50 de hectare de sere in proprietate proprie si aproximativ 50 de hectare cu arenda.
In 2006, companiile lui Stanciu au realizat proiecte in modernizarea fabricii de conserve pentru respectarea normelor sanitar-veterinare si in construirea unei sere, pe 10.000 de metri patrati prin accesarea unor fonduri Sapard.
Sera a fost finalizata in urma cu o luna si a necesitat investitii in valoare de 1,5 milioane de lei.
"Un hectar in sera inseamna 20 de hectare pe camp, inseamna siguranta, profitabilitate mai buna, si se poate cultiva si iarna, iar productia din sere este de 10-20 de ori mai buna decat productia din spatiul liber, motiv pentru care intentionam sa mai construim un hectar de sera anul viitor", a spus Iulian Stanciu.
In cursul acestui an, compania intentioneaza sa inceapa si constructia unui punct de colectare de legume, care va fi finalizat in 2008.
"Din cauza reglementarilor, a concurentei puternice si a taxelor de vanzare producatorii mici nu vor mai putea sa vanda direct si se vor orienta spre punctele de colectare. Astfel cu o investitie de 500.000-600.000 de euro, verificam provenienta produselor, avem marfa pentru vanzarea produselor proaspete, dar si materie prima pentru fabrica", a adaugat actionarul Solana.
Dupa ce toate aceste investitii vor fi finalizate, reprezentantii companiei intentioneaza sa inceapa exportul in state din Uniunea Europeana, principala tara vizata fiind Italia.
"Am putea exporta in Italia, dar abia dupa finalizarea punctului de colectare. Daca statul isi va optimiza procesele prin care interactioneaza cu firmele din agricultura cu siguranta toata lumea va avea de castigat, putem deveni mai competitivi si putem sa exportam", a adaugat el.
Cele doua companii realizeaza atat productie sub brand propriu, Solana, dar si marci private pentru lanturile de retail.
"Avem mai multe companii de distributie cu care lucram, insa cea mai mare este Rocon. Noi nu putem incheia un cotract direct cu lanturile de magazine deoarece acestea au nevoie de stocuri mari", a explicat el.
Doar intr-un an de zile, cifra de afacere a companiei Solana a crescut de peste sase ori ajungand la cateva sute de mii de euro.
"Anul acesta estimez ca Almis va inregistra o cifra de afaceri de 900.000 lei si Solana de un milion de lei, crestere datorata in principal finalizarii serei. Nu cred ca vom sustine aceeasi crestere si anul viitor, dar cu siguranta va fi de peste 50%", a spus el.
Desi anul trecut cele doua companii au inregistrat profit, acesta a fost reinvestit in dezvoltarea si modernizarea celor doua companii urmand ca abia in acest an sa devina profitabile.
Anul acesta, jucatorii din industria conservelor deruleaza investitii de aproximativ 40 de milioane de euro. Printre cele mai mari companii procesatoare de fructe si legume de pe plan local se numara producatorii Conserv Buftea, Leader Caracal si Contec Tecuci.
"Anul trecut am inregistrat profit care a fost lasat in firma, iar anul viitor ne propunem sa fie un an care sa ne aduca si niste bani ca actionari", spune Stanciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO