Companii

Stoica & Asociatii: Am ajuns sa primim 2-3 CV-uri pe zi de la avocati, dar nu recrutam in aceasta perioada

Stoica & Asociatii: Am ajuns sa primim 2-3 CV-uri pe zi de la avocati, dar nu recrutam in aceasta perioada

Cristiana Stoica, partener fondator al casei de avocatura Stoica & Asociatii: Tinta noastra este mentinerea veniturilor cel putin la acelasi nivel din 2008, dar chiar si o descrestere nu ar trebui sa ne nelinisteasca. In piata avocaturii lumea trebuie sa se obisnuiasca si cu perioade mai dificile. In cei 14 ani de cand a fost infiintata societatea de avocati, veniturile au crescut in permanenta, astfel ca din cauza situatiei economice globale aceasta ar putea fi cea dintai perioada dificila cu care ne-am confruntat

30.03.2009, 00:00 1835

"Am inceput sa primim constant 2-3 CV-uri pe zi, inclusiv de la avocati romani din strainatate, care doresc sa se intoarca in Romania. Analizam solicitarile si in momentul in care consideram ca avem nevoie de o completare de personal intr-un anumit domeniu, putem apela la aceasta baza de date. Cu toate acestea, nu facem de regula recrutari primavara, ci toamna, deoarece recrutarea proaspetilor absolventi a dat cele mai bune rezultate pana acum in cadrul firmei", a declarat Cristiana Stoica, partener fondator al casei de avocatura Stoica & Asociatii. Celalalt fondator este Valeriu Stoica, sotul ei si fostul ministru al justitiei de acum un deceniu.

In aceasta perioada planuri de extindere a numarului de avocati au anuntat doar o serie de firme de dimensiuni mici si medii, precum biroul local al firmei spaniole Garrigues sau casa de avocatura locala Vilau & Mitel, in timp ce jucatorii mari au inceput sa opereze migrari interne de avocati intre departamente si chiar disponibilizari, potrivit informatiilor din piata.
Domenii vedeta pentru avocati in ultimii ani, precum real estate sau fuziunile corporate, le-au dat in ultimele luni tot mai putin de lucru, motiv pentru care estimarile privind cifrele de afaceri pentru acest an sunt precaute, multe firme luand in calcul inclusiv o scadere a veniturilor fata de 2008.
"Tinta noastra este mentinerea veniturilor cel putin la acelasi nivel din 2008, dar chiar si o descrestere nu ar trebui sa ne nelinisteasca. In piata avocaturii lumea trebuie sa se obisnuiasca si cu perioade mai dificile. In cei 14 ani de cand a fost infiintata societatea de avocati, veniturile au crescut in permanenta, astfel ca din cauza situatiei economice globale aceasta ar putea fi cea dintai perioada dificila cu care ne-am confruntat", mai spune ea.
Firma numara in prezent 35 de avocati si a incasat in 2008 venituri de 7,3 milioane de euro, fiind una dintre cele mai eficiente firme de pe piata in ceea ce priveste raportul dintre numarul avocatilor si venituri, cu venituri de circa 208.000 de euro per avocat. Stoica & Asociatii ar putea fi mai bine protejata de efectele crizei in acest an decat alte companii, tinand cont ca 60% din veniturile firmei vin din litigii, domeniu in care numarul contractelor ar putea creste in acest an.
"Daca se mentine tendinta de blocaj in ceea ce priveste tranzactiile si vom asista la o crestere a numarului de litigii, ar putea creste in acest an ponderea veniturilor obtinute din litigii. Strategia noastra este de mentinere a litigiilor si consultantei cu ponderi la fel de importante in cadrul firmei. Consider ca un avocat complet este cel care este capabil profesional de a face atat activitate de consultanta, cat si de litigii".
Printre cei mai importanti clienti ai firmei se numara BRD, Alro, Whirlpool sau Affichage, iar onorariile orare de baza variaza intre 75 si 450 de euro pe ora, care pot fi insa negociate. In primele luni ale anului in cadrul firmei a fost sesizat un grad mai mic de ocupare a avocatilor pe partea de consultanta, dar litigiile au functionat "cu motoarele turate".
"Incercam sa ne organizam mai bine costurile, deoarece preferam sa prevenim neajunsurile care sper sa nu ne ajunga si pe noi, cum am observat ca se intampla cu alte firme din piata. Incercam sa gasim orice alt domeniu in care ne putem afirma, iar clientii ar putea avea nevoie de noi". Anul acesta se anunta primul an dificil pentru piata locala de avocatura, care a crescut cu un ritm mediu de 30% in ultimii ani, astfel ca o serie de firme au incasat anul trecut 15 mil. euro sau chiar mai mult din consultanta juridica.
"Orice crestere spectaculoasa, de 50-100% intr-un an, poate duce la o cadere la fel de spectaculoasa; trebuie sa stii sa gestionezi constant in mod echilibrat atat cresterile, cat si descresterile din viata unei firme de avocati", a incheiat ea.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO