Companii

Studiu HSBC: Economia românească o va depăşi pe cea norvegiană până în 2050

Studiu HSBC: Economia românească o va depăşi pe cea norvegiană până în 2050

Autor: Gabriel Razi

11.01.2012, 12:17 4920

Creşterea economică a României în următorii 40 de ani va fi comparabilă cu a Braziliei, Rusiei sau Turciei, arată un studiu al HSBC, una dintre cele mai mari bănci din Europa. Astfel, în 2050 economia locală urmează să o depăşească ca dimensiunea pe cea a Emiratelor Arabe Unite, pe cea a Norvegiei dar şi economiile Cehiei sau Portugaliei.

Economia românească era evaluată în 2010 la 56 de miliarde de dolari (la preţuri constante din anul 2000). În 2050 economia locală va ajunge la 377 miliarde de dolari (la preţuri constante din anul 2000), potrivit calculelor HSBC. Studiul împarte cele mai importante 50 de economii ale lumii în trei categorii de creştere. Astfel, economii precum cea a Chinei, Indiei, Ucrainei sau Serbiei se clasează în categoria economiilor care vor înregistra creştere rapidă.

În "clasa" economiilor ce vor înregistra creştere sunt, pe lângă România, şi alte economii din Europa Centrală şi de Est precum Bulgaria, Ungaria. Surprinzător este că în această categorie sunt clasate Rusia şi Brazilia - două dintre economiile din aşa numitul grup BRIC - care reuneşte cele mai promiţătoare economii emergente.

De celaltă parte, în grupul economiilor care vor rămâne creşte lent în următoarele patru decenii se află pieţe mature precum cea a Statelor Unite, a Japoniei, a Germaniei, Marii Britanii şi Franţei. Total neaşteptat este că la acest capitol sunt încadrate şi economiile statului Singapore şi a Coreei de Sud - doi dintre aşa numiţii "Tigrii Asiatici" - economiile cu creştere rapidă din Asia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO