Companii

Studiul CONFIDEX: Majoritatea managerilor preferă instrumentele tradiţionale de finantare, respectiv băncile şi sursele proprii, în condiţiile unui grad scăzut de informare cu privire la alternativele de pe piaţa de capital

 Studiul CONFIDEX: Majoritatea managerilor preferă...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2021, 17:06 83

Managerii români preferă, în marea lor majoritate, instrumentele tradiţionale de finanţare (42% băncile şi 41% surse proprii) şi doar 8% aleg piaţa de capital, în condiţiile în care gradul de informare cu privire la Bursa de Valori Bucureşti este scăzut, cu doar 15% dintre executivi care se declară informaţi cu privire la activitatea acesteia, conform rezultatelor CONFIDEX S2 2021 publicate de Impetum Group.

"Noi, ca specialişti, folosim instrumentele pieţei de capital în sprijinul companiilor pe care le administrăm şi ne asumăm parte din rolul de a atrage finanţare în acest mod şi de a vorbi mediului de business despre această soluţie. Antreprenorii au posibilitatea să îşi diversifice gama de metode de finanţare a companiei, prin mai multe metode precum accesarea de fonduri europene, atragerea unui partener care să vină cu capital şi know-how, accesarea pieţei de capital, care poate oferi o finanţare continuă a companiei şi care oferă un grad crescut de încredere partenerilor de business", precizează Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Piaţa de capital a înregistrat o creştere spectaculoasă în ultimul an, dovedindu-se o alternativă de finanţare foarte bună. Pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), lichiditatea măsurată prin valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% în primele 11 luni şi a ajuns la 17,4 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro. Prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare, indicatorul de lichiditate arată o creştere de 20,5% la 75 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro.

Capitalizarea societăţilor prezente pe Piaţa Reglementată a bursei a ajuns la 215,7 miliarde lei, echivalentul a 43,6 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.

Studiul realizat de Impetum arată şi că 37% dintre manageri înţeleg restructurarea ca fiind un proces intern, centrat pe îmbunătăţirea fluxurilor operaţionale, în timp ce 34% dintre aceştia consideră restructurarea ca fiind un răspuns la factori externi (piaţă/concurenţă.

Totuşi, o treime dintre manageri consideră că momentul adecvat pentru a apela la un specialist în restructurare este cel în care compania înregistrează dificultăţi în a-şi achita datoriile curente.

„Deşi este îmbucurător că managerii încep să perceapă restructurarea ca un instrument eficient în redresarea companiilor, ne îngrijorează să constatăm că o treime dintre aceştia consideră că momentul adecvat pentru a apela la un specialist în restructurare este cel în care compania înregistrează dificultăţi în a-şi achita datoriile curente. De regulă, într-un astfel de moment, compania se află deja în stare de insolvenţă iminentă, ceea ce îngreunează restructurarea business-ului", spune Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO