Companii

Suedezii de la Enea cumpara IP Devel

22.04.2008, 19:12 71

Firma romaneasca de software IP Devel este pentru a doua oara obiectul unei tranzactii, dupa nici doi ani de cand a cedat pachetul majoritar de actiuni catre Adecco, cea mai mare companie de resurse umane din lume.
Compania suedeza de soft Enea, specializataa pe soft de telefoane mobile, a platit 3,2 mil. euro pentru pachetul integral de actiuni IP Devel, urmand ca peste patru ani sa achite o a doua transa similara, in functie de anumite obiective financiare, potrivit oficialilor celor doua companii.
Banii vor fi impartiti intre cei doi actionari IP Devel: Adecco, care detine 76% din actiuni in urma tranzactiei petrecute in cea de-a doua jumatate din 2006, si Bogdan Putinica, cofondator si director executiv in compania romaneasca, care a pastrat 24 de procente din participatia sa in firma.
"Acordul de preluare a fost semnat la finalul saptamanii trecute, dupa o perioada de aproximativ o luna de zile de tatonari si negocieri, iar tranzactia va fi finalizata in mai", spune Bogdan Putinica.
Consultantul IP Devel in tranzactia cu suedezii a fost casa de avocatura Popovici si Asociatii, in timp ce Enea a fost consiliata financiar de PricewaterhouseCoopers (PwC), David & Baias si Ahlfords Advokatbyra.
Enea, care furnizeaza aplicatii de software incorporabile (destinate altor echipamente decat computerele, precum telefoane mobile, telecomenzi sau aparate de fotografiat) si servicii de retea in domeniul telecom, medical si auto, a fost client IP Devel inca din 2006, achizitia fiind facuta din dorinta de extindere la nivel european pe partea de dezvoltare propriu-zisa de software.
"Nu am analizat alte companii in vederea achizitiei, IP Devel fiind interesanta pentru noi atat prin specializarea sa pe aplicatiile software incorporabile, cat si pentru ca am lucrat impreuna anterior si ne-am familiarizat", a declarat Gregory Singh, vicepresedintele diviziei de servicii a Enea si totodata cel in fata caruia va raspunde Bogdan Putinica din pozitia de CEO al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO