Companii

TBI si Deva si-au vandut obligatiunile

08.09.2003, 00:00 23

Doua emisiuni de obligatiuni au fost subscrise intergral la finalul saptamanii trecute. Asemanarea se opreste insa aici, toate caracteristicile lor fiind diferite. Este vorba de obligatiunile emise de compania de leasing TBI Leasing si cele ale municipiuli Deva.
Oferta primara de obligatiuni a TBI Leasing a fost cea de-a doua emisiune de obligatiuni corporatiste din acest an incheiata cu succes, dupa cea a companiei de constructii Impact Bucuresti. Tot in aceasta perioada oferta de obligatiuni a companiei de constructii Prefab Calarasi s-a soldat cu un esec, datorita nivelului redus al titlurilor subscrise, sub 60% din valoarea totala a obligatiunilor.
“Vineri, la finalul perioadei de derulare a perioadei de subscriere obligatiunile TBI leasing au fost usor suprasubscrise”,, a declarat Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest, societarea de brokeraj care a intermediat emisiunea.
Titlurile companiei de leasing, in valoare de 0,65 milioane de euro, au o scadenta de trei ani, iar valoarea nominala a acestora si valoarea dobanzilor vor fi indexate la evolutia cursului leu-euro. Dobanda este fixa de 6,5% pe an, iar rambursarea este garantata de o societate de asigurari, Certasig. Cele mai multe dintre titluri au fost cumparate de investitori institutionali, cum ar fi fondurile mutuale, cei mai multi dintre investitori au fost persoane fizice.
Emisiunea de obligatiuni a companiei de leasing confirma tendinta de dezvoltare a pietei obligatiunilor corporatiste, in ciuda esecului inregistrat de Prefab.”Prin subscrierea integrala a emisiunii de obligatiuni TBI Leasing,  piata de capital a confirmat potentialul de finantare a proiectelor de dezvoltare pentru societatile comerciale dinamice,” spune Ogica. Alte trei societati, BCR Leasing, Constrascom Benta si Romcab Targu Mures, au anuntat deja intentia de a emite obligatiuni, iar surse din piata de capital afirma ca cel putin alte doua companii studiaza posiblilitatea de a folosi aceasta metoda de finantare.
Tot vineri, la Bursa de Valori Bucuresti s-a raportat incheierea ofertei publice de obligatiuni a municipiului Deva, cea de-a doua emisiune de acest fel derulata prin cadrul sistemului electronic de tranzactionare al BVB.
Obligatiunile, in valoare de 58 miliarde de lei, vor aduce investitorilor o dobanda anuala variabila, calcutala ca medie intre rata activa si cea pasiva a dobanzii de pe piata interbancara, la care se adauda doua puncte procentuale. In conditiile actuale ale pietei, rezultatul formulei este o dobanda anuala de aproximativ 20%. Dobanda afarenta primului cupon, care nu este calcutala dupa formula, este de 19%.
Oferta de obligatiuni Deva a fost intermediata de sociatetea de brokeraj a Bancii Comerciale Romane, BCR Securities, care a intermediat, de altfel, cele mai multe dintre emisiunile de obligatiuni municipale din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO