Companii

Termoelectrica a anuntat pierderi de 37 mil. euro

27.06.2006, 19:52 18

Producatorul de energie Termoelectrica, companie aflata in portofoliul statului, a incheiat anul 2005 cu o pierdere bruta de 37,6 mil. euro (135,5 mil. lei), de peste doua ori mai mare fata de anul 2004, cand compania inregistra pierderi de 17,5 mil. euro (71,2 mil. lei).
Cifra de afaceri a Termoelectrica a atins la sfarsitul anului trecut un nivel de 111,5 milioane de euro (401,6 mil. lei), in scadere cu 6% fata de anul precedent, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial.
Termoelectrica, candva cel mai mare producator de energie electrica si termica din Romania, a acumulat de la infiintare datorii istorice de 1,2 mld. euro, fiind in prezent unul dintre cei mai scumpi producatori de energie, cu o cota de piata care nu depaseste 1,5%.
In luna mai a acestui an, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie a transmis Consiliului Concurentei o notificare privind stergerea unei parti a datoriilor istorice ale producatorului de electricitate si energie termica si propunerea unui plan pe termen lung pentru redresarea companiei.
Stergerea datoriilor Termoelectrica intra sub avizul Comisiei Europene. Desi aceasta practica este interzisa in spatiul Uniunii Europene, autoritatile in domeniu au acordat avizul de principiu pentru stergerea datoriilor Termoelectrica.
Ultima solutie de restructurare a companiei propusa de Ministerul Economiei si Comertului este combinarea unor termocentrale cu hidrocentrale, care au costuri de generare mult mai reduse. Formarea unor unitati combinate ar avea ca rezultat, in opinia oficialilor MEC, un pret relativ redus al energiei, dar si echilibrarea costurilor suportate de producatorii termo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO