Companii

Transelectrica ia 82 mil. $ de la Banca Mondiala

16.06.2003, 00:00 18



Comitetul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat la Washington, acordarea unui imprumut in valoare de 82 milioane dolari societatii Transelectrica pentru derularea unui program intitulat "Proiectul pietei electricitatii".



Proiectul vizeaza dezvoltarea unei piete functionale a energiei electrice, precum si cresterea eficientei si a sigurantei sistemului de transport a energiei. "Avantajele proiectului sunt de anvergura. In afara unei eficiente sporite pentru populatie, un sistem energetic imbunatatit va putea atrage investitii si va putea mari competitivitatea economiei romanesti", a a anuntat Banca Mondiala. #leadend#



Proiectul va contribui, de asemenea, la atragerea si sustinerea participarii sectorului privat in activitatea sistemului energetic, precizeaza comunicatul.



Componenta de investitie va asigura retehnologizarea a doua statii de transport a energiei electrice din cadrul Transelectrica - Iernut, situata langa Targu Mures, si Fundeni - Bucuresti.



Programul cuprinde si o componenta de asistenta tehnica, in cadrul careia Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE) va primi asistenta pentru realizarea cadrului de functionare a noii piete a electricitatii.



"Prin aceasta componenta se va acorda asistenta ANRE si pentru aplicarea unei metodologii transparente si previzibile de stabilire a tarifelor practicate de Transelectrica si societatile de distributie de energie pentru serviciile de transport si distributie prestate", se mentioneaza in comunicat.



Subproiectul este finantat printr-un grant al Uniuni Europene in cadrul programului Phare, in valoare de 900.000 euro.



De asemenea, in cadrul componentei de asistenta, operatorul pietei - OPCOM - va fi sprijinit de catre consultanti internationali sa proiecteze, sa testeze in sistem pilot si sa asigure functionarea noului sistem de tranzactionare a electricitatii pe baza unei burse a energiei.



Ultimul element al componentei de asistenta vizeaza acordarea de sprijin societatii Transelectrica pentru realizarea noului sistem de tranzactionare a energiei.



"Consultantii pentru piata de energie, in afara conceperii Bursei Electricitatii, vor mai proiecta, testa in sistem pilot si aplica un mecanism de echilibrare a necesarului de electricitate care sa fie aplicat de Transelectrica", se precizeaza in comunicat.



In acest sistem vor fi efectuate operatiuni de tranzactionare pe termen foarte scurt, de cateva ore, sau in timp real.



Transelectrica va beneficia, de asemenea, de servicii de consultanta si pregatire in domenii precum mediul inconjurator, gestiunea financiara si interconectarea sau colaborarea regionala.



OPCOM asigura administrarea pietei angro de energie electrica din Romania si determina obligatiile de plata intre toti participantii la piata.



Capitalul social al operatorului de piata va fi majorat in perioada urmatoare, ca urmare a obtinerii imprumutului de la Banca Mondiala.



Contractul de imprumut prevede ca rambursarea creditului sa fie efectuata in 17 ani, Transelectrica avand la dispozitie si o perioada de gratie de 4 ani.



Comunicatul Bancii Mondiale precizeaza ca obtinerea resurselor necesare derularii programelor de investitii in sectorul energetic reprezinta "o problema majora" a Romaniei.



Banca Mondiala apreciaza, pe de alta parte, ca desi reformele in acest sector au inceput tarziu, la finele anilor 1990, rezultatele obtinute sunt substantiale.



"Cu toate acestea, pana la crearea unei piate functionale si posibilitatea sectorului de a opera in cadrul unor retele extinse, regionale si europene, mai sunt de rezolvat o serie de aspecte fundamentale", se mai arata in comunicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO