Companii

Transelectrica nu se mai poate împrumuta la bănci, trebuie să găsească alte surse de finanţare

Transelectrica nu se mai poate împrumuta la bănci, trebuie să găsească alte surse de finanţare

Foto: Shutterstock

Autor: Carol Dan

04.02.2012, 18:17 1035

Transelectrica nu se mai poate împrumuta la bănci întrucât şi-a angajat integral capacitatea de garantare prin cesiune de creanţe, astfel că ar putea apela la alocaţii bugetare sau creşterea tarifelor pentru finanţarea unor investiţii de 4 miliarde lei necesare dezvoltării reţelelor.

"Având în vedere deficitul estimat de finanţare (...) ar putea fi luată în considerare în viitor ajustarea corespunzătoare a tarifelor, ceea ce va avea un efect direct în sensul creşterii veniturilor companiei", se arată în prospectul prelimiar de ofertă publică pentru vânzarea unui pachet de 15% din acţiunle deţinute de Ministerul Economiei la Transelectrica.

Devoltarea reţelelor de transport a energiei este necesară pentru a putea prelua în sistemul energetic naţional capacităţi de producţie cu o putere totală estimată la 4.000 MW, la nivelul anului 2020.

Capacităţile de producţie a energiei vizate sunt cele două reactoare nucleare ale centralei de la Cernavodă şi noi unităţi de energiei regenerabilă, în special parcuri eoliene.

Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Transelectrica, a anunţat că va lansa, până la sfârşitul lunii februarie, o ofertă secundară pentru vânzarea a 15% din acţiunile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Acţiunile Transelectrica se tranzacţionează la BVB din anul 2006.

Potrivit prospectului, Transelectrica se află în situaţia de a nu mai accesa noi credite bancare, iar posibilităţile de obţinere a unor împrumuturi sunt limitate din cauza cerinţelor de încadrare a indicatorilor financiari în anumite limite.

"Deoarece în acest moment pentru instrumentul principal de finanţare, creditul bancar comercial, capacitatea de garantare prin cesiune de creanţe este practic angajată integral, iar posibilităţile de obţinere a unor credite suplimentare de la instituţiile financiare internaţionale sunt limitate din cauza cerinţelor de încadrare a indicatorilor financiari în anumite limite, în vederea dezvoltarii reţelelor electrice de transport, emitentul (Transelectrica - n.r.) ia în considerare şi posibilitatea unor alocaţii bugetare pentru susţinerea consolidării şi dezvoltării acesteia", se spune în prospect.

Pentru obţinerea de fonduri pentru investiţii, pe lângă creşterea tarifelor, Transelectrica ia în considerare alocările bugetare sau contractarea de credite-client în baza unor parteneriate public-private.

Investiţiile programate pentru dezvoltarea reţelelor se ridică la aproximativ 4 miliarde de lei (920 milioane euro) în intervalul 2010-2014.

Transelectrica a derulat investiţii de 482,3 milioane de lei în 2010, iar pentru 2011 suma alocată pentru astfel de cheltuieli a scăzut la 296,5 milioane de lei.

Pentru 2012 investiţiile companiei se ridică la 247,7 milioane de lei, sumă care va urca la 417,5 milioane de lei în 2013, respectiv la 443 milioane de lei în 2014.

La sfârşitul anului 2010 compania înregistra creanţe în valoare de 687,6 milioane de lei.

Investiţiile companiei au fost calculate având în vedere că în oraşele Bucureşti, Tulcea, Braşov, Constanţa şi Sibiu este estimată creşeterea consumului de energie, ceea ce va duce la limită capacitatea de distribuţie în zonele menţionate.

Prospectul precizează că în viitor va exista o "situaţie specială" în reţeaua de alimentare cu electricitate a Capitalei, din cauza creşterii consumului.

Transelectrica este controlată în proporţie de 73,68% de stat, prin Ministerul Economiei. Un pachet de 13,49% este deţinut de Fondul Proprietatea, în timp ce diferenţa de 12,81% aparţine mai multor investitori.

Acţiunile companiei de tranzacţionează vineri la BVB la preţul de 18,9 lei pe unitate, în creştere cu 1,61%. Transelectrica are astfel o capitalizare de 1,35 miliarde de lei (313,4 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO