Companii

Tranzactii cu 3% din Sanex

15.03.2004, 00:00 24

Actiunile producatorului de placi si obiecte sanitare din ceramica Sanex Cluj-Napoca au revenit brusc vineri pe primul loc intre cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electroncica RASDAQ, cu operatiuni in valoare de 21 miliarde de lei si o crestere de 12% a pretului mediu de tranzactionare. Pachetele de actiuni transferate reprezinta 3% din capitalul Sanex, iar cotatia maxima atinsa de 3.950 lei/actiune a reprezentat un nou maxim istoric. Doua treimi din actiunile tranzactionate au fost transferate prin intermediul unei tranzactii speciale la pretul maxim al zilei.
Brokerii spun ca cele mai probabile variante sunt intrarea pe piata actiunilor companie a unui nou jucator sau actionariul majoritar isi consolideaza pozitia detinuta.
Sanex este controlata de Goodison Holdings, un vehicul de investitii, al carui actionar majoritar era pana anul trecut fondul de investitii Romania - Moldova Direct Fund. Compania austriaca Lasselberger specializata in materiale de conastructii se afla in plin proces de preluare indirecta a Sanex prin preluarea pachetului de actiuni al Goodison Holdings. Vehiculul de investitii detinea conform ultimelor raportari 67% din Sanex. Procedura de preluare a companiei a inclus inlocuirea directorului general al companiei, Stefan Bucataru.
Tranzactia de preluare trebuie sa fie aprobata, de asemenea, de Consiliul Concurentei. Surse din Sanex au declarat ca pretul pe actiune al pachetul majoritar se apropie 5.000 lei/actiune. Pentru ca preluarea controlului asupra societatii se va realiza prin preluarea Goodison, iar austriecii nu vor prelua direct nici o actiune Sanex, acestia nu vor fi obligati sa lanseze pe piata o oferta publica de preluare. Cel mai important actionar minoritar al companei este SIF Muntenia care a atins cu un an in urma o cota de 8,5% din Sanex prin cumparari de pe piata RASDAQ.
Profitul companiei pe prima jumatate a anului trecut a fost de 70,7 miliarde de lei, fata de 47,6 miliarde de lei cu un an inainte si 13,6 miliarde de lei in prima jumatate a anului 2001. Cresterea profitului s-a datorat cresterii preturilor de pe piata placilor ceramice si in conditiile in care cota de piata a societatii s-a mentinut la acelasi nivel. La ultimul pret de vineri al actiunilor Sanex, capitalizarea bursiera a societatii este de 23 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO