Companii

Turbomecanica raporteaza cresterrea profitului

28.10.2004, 00:00 14

Producatorul de subansamble pentru motoare de aviatie Turbomecanica Bucuresti a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 90 miliarde de lei (2,2 milioane de euro), in crestere in lei cu 83,6% fata de profitul inregistrat in perioada similara a anului trecut. In euro, cresterea a fost de aproximativ 66%.
Cifra de afaceri realizata de companie a atins 638,1 miliarde de lei (15,6 milioane de euro), valoare cu 31,4% mai ridicata in lei comparativ cu vanzarile aferente primelor trei trimestre ale anului precedent. In euro, vanzarile au crescut cu 18,7%.
Potrivit reprezentantilor companiei, rezultatele bune inregistrate de Turbomecanica s-au datorat unei mai bune organizari a productiei prin  aplicarea unor metode moderne de reducere a costurilor, numita 6 Sigma.
  Turbomecanica a incheiat in luna iulie un contract cu Rolls - Royce pentru productia si livrarea de piese si subansamble pentru motoare de aviatie, reprezentantii companiei precizand doar ca valoarea contractului este de "ordinul milioanelor de dolari". 
Acest contract se va derula pe o perioada de cinci ani. Totusi, potrivit reprezentantilor Turbomecanica, influenta acestui contract a fost minima asupra veniturilor si profitului, urmand sa fie mai importanta incepand cu anul viitor.
Reprezentantii Turbomecanica estimeaza ca societatea va obtine in acest an un profit net de 4,1 milioane dolari (peste 141 miliarde de lei la un curs de 34.000 lei/dolar), iar cifra de afaceri s-ar putea ridica la 28,1 milioane dolari (aproximativ 956,5 miliarde de lei).
Actionarul majoritar al companiei este asociatia salariatilor Turboact care controleaza 60,7% din actiuni. Cei mai importanti actionari minoritari sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell,  care impreuna detin o participatie de 13%.
Actiunile Turbomecanica sunt listate de la Bursa de Valori, de la inceputul anului, pretul actiunilor aproape triplandu-se.  Ultima tranzactie de ieri cu aceste actiuni s-a perfectat la pretul de 105.000 lei/actiune, un maxim istoric pentru aceste titluri atins pentru prima data  luni, in ziua raportarii rezulatelor financiare la 9 luni.  La pretul de 105.000 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 37,8 milioane de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO