Companii

Turcii de la Banvit au inceput constructia fabricii de la Urziceni

16.12.2004, 00:00 64

Cel mai mare producator turc de carne de pui a demarat recent constructia facilitatii sale de productie din Romania langa Urziceni. "Am inceput cu constructia incubatorului de pasari", spune Ismet Akkoseoglu, administratorul Banvit Romania. Valoarea totala a investitiei Banvit de la Urziceni se ridica la 40 de milioane de dolari, din care 15 milioane de dolari reprezinta un imprumut acordat de International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Investitia de la Urziceni va cuprinde ferme de crestere a pasarilor, linii automate de hranire a acestora, si o o fabrica de procesare cu o capacitate de 40.000 de tone de carne de pui/an, ceea ce va face din producatorul turc cel mai mare producator de profil din Romania. Agricola International si Tec Miaco, primii doi mari producatori romani, au realizat anul trecut o productie de aproape 40.000 de tone. Proiectul Banvit mai cuprinde un centru de vanzari si un spatiu frigorific de depozitare in Bucuresti si va avea la finalizare 210 de angajati.
De altfel, Banvit a intrat pe piata romaneasca intr-un moment in care numarul doi - Tec Miaco Romania - a inceput sa aiba serioase probleme ce au culminat cu retragerea din actionariatul acestuia a celor doua fonduri de investitii, Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF). "Demararea constructiei unei capacitatI de productie in Romania nu poate sa fie decat benefica pentru industria autohtona sI sa preia o parte din importurile venite din America", spune Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Conform datelor UCPR piata carnii de pui va atinge in acest an 320.000 de tone in crestere fata de anul trecut cand a ajuns la 275.500 de tone. Van spune ca atat productia interna cat sI importurile au inregistrat cresteri de 10% respective 20%.
Banvit este cel mai mare producator de carne din Turcia si a fost infiintat in anul 1968, iar in 1992 si-a listat la bursa din Istanbul 15% din actiuni. Vanzarile companiei au depasit anul trecut 200 de milioane de dolari.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO