Companii

Turcii de la Kastamonu Entegre se uita din nou la Romania pentru o investitie de 100 mil. euro

Turcii de la Kastamonu Entegre se uita din nou la Romania pentru o investitie de 100 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

07.09.2007, 18:00 155

Compania turca Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniul prelucrarii lemnului, ia in considerare piata locala pentru o investitie de 100 mil. euro intr-o unitate de productie de PAL melaminat si MDF.
Compania, care detine Prolemn Reghin, a renuntat anul trecut la o investitie cu o valoare similara, pe fondul neintelegerilor cu Agentia de Valorificare a Activelo Statului (AVAS), alegand Bulgaria pentru acel proiect.
"La sfarsitul acestui an, se va lua decizia finala si tot atunci va fi demarat proiectul. Am primit semnale pozitive din partea autoritatilor si exista mari sanse ca aceasta investitie sa se realizeze in Romania. Mai avem in vedere locatii in Rusia si Ucraina, insa credem ca vom face acest greenfield in Romania, mai ales ca tara este membru al Uniunii Europene", a spus Mehmet Ilhan, directorul de vanzari al Prolemn.
Potrivit acestuia, produsele noii fabrici ar urma sa fie destinate intr-o pondere importanta exportului, dar si pietei interne.
In acest moment, in Romania, singurul producator de PAL melaminat si MDF este grupul austriac Kronospan, pentru ca incepand cu 2008 sa intre in productie si fabrica de la Radauti a unui alt grup austriac, Egger.
Potrivit lui Ilhan, investitia din Bulgaria se deruleaza in continuare, compania turca avand in vedere acum noi investitii greenfield. La acea vreme reprezentantii Prolemn au motivat decizia de a investi in Bulgaria si prin instabilitatea financiara care exista in Romania.
Kastamonu Entegre, parte a grupului Hayat Holding, cel mai mare jucator din domeniul exploatarii forestiere din Turcia, a achizitionat in 1998 pachetul majoritar al Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat.
Prin contractul de privatizare, Kastamonu Entegre s-a obligat la investitii de 75 mil. dolari (78 mil. euro) in perioada august 1998-decembrie 2002. AVAS a actionat in justitie anul trecut compania din Turcia pentru nerespectarea la timp a obligatiilor investitionale asumate, intrucat acesta a alocat 50 mil. dolari (52 mil. euro), in perioada respectiva. Reprezentantii Prolemn au precizat ca firma turca a fost pusa in imposibilitatea de a investi cele 75 mil. dolari de modificarile legislative si ca au instiintat AVAS de acest lucru.
Anul trecut, Prolemn a anuntat o majorare de capital de 117,5 mil. lei (32,6 mil. euro), pana la 235,9 mil. lei (65,6 mil. euro), pentru realizarea unor investitii in tehnologie.
In cadrul unitatilor de productie detinute de grupul turc la Reghin se realizeaza in principal fete de usi, dar si placaje pentru constructii, paneluri, usi si panouri masive. Vanzarile pe piata interna ale Prolemn Reghin au fost in primele sase luni ale acestui an cu 15% mai mari comparativ cu vanzarile la export. Ponderea exporturilor a scazut in prima jumatate a acestui an pana la 85% fata de 90% in perioada similara a anului trecut. Prolemn estimeaza in acest an o cifra de afaceri de 70 mil. dolari, fata de 50 mil. dolari.
"Ne vom orienta din ce in ce mai mult catre piata interna, deoarece este foare atractiva datorita cresterii inregistrate pe segmentul de constructii", a spus Ilhan.
In prezent printre destinatiile de export ale Prolemn se numara state precum Rusia, Ucraina, Turcia, Franta, Anglia, Italia, Belgia, Africa de Nord sau Indonezia.
Grupul turc Kastamonu Entegre mai are trei unitati de productie in Turcia, una in Bulgaria si una in Bosnia si intentioneaza sa devina din ce in ce mai activa in regiunea Balcanilor.
Potrivit lui Ilhan, grupul turc produce PAL melaminat si MDF in cadrul mai multor unitati de productie din Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO