Companii

Turcii de la Ortadogu, in carti la Rulmentul Brasov

19.12.2002, 00:00 44

Autoritatea pentru Privatizare a selectat oferta firmei Ortadogu Rulman Sanayi (ORS) pentru a continua negocierile privind vanzarea pachetului majoritar de actiuni al unuia dintre cei mai importanti producatori de rulmenti din Romania, Rulmentul Brasov.
"Oferta depusa de Ortadogu a fost mai buna decat a celeilalte companii turcesti participanta la licitatie, Kombassan. Negocierile cu Ortadogu sunt foarte avansate si s-ar putea ca tranzactia sa se incheie pana la sfarsitul anului", au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate negocierilor.
Oficialii Ortadogu nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei. Compania detine o fabrica de rulmenti langa Ankara, capitala Turciei, cu o capacitate de productie anuala de 27 de milioane de unitati. Capacitatea de productie a fabricii din Brasov este de 24 de milioane de rulmenti anual.
Cifra de afaceri a Ortadogu este in jur de 50 de milioane de dolari anual. Printre clientii companiei se numara General Electric, Fiat, Renault si Daimler Benz.
Holdingul Kombassan este deja actionar majoritar la Rulmenti Barlad, un alt producator important de rulmenti din Romania. Sindicatele din societatea brasoveana au protestat de cateva ori impotriva intentiei Kombassan de a prelua compania, sustinand ca investitorii turci nu si-au indeplinit obligatiile contractuale la Barlad si au disponibilizat o mare parte din personalul fabricii.
In asteptarea privatizarii, profitul net al Rulmentul Brasov s-a redus cu mai mult de jumatate in primele noua luni ale acestui an, ajungand la 390.000 de dolari, fata de peste 930.000 de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
Rulmentul a reusit insa sa inregistreze o usoara crestere a cifrei de afaceri in primele trei trimestre ale acestui an, la 28,4 milioane de dolari, fata de 28,2 milioane dolari in primele noua luni din 2001.
Actionarii Rulmentul Brasov sunt statul (50,9%), restul actiunilor fiind detinute de alti actionari mai mici (cu sub 10% pondere fiecare).
Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, Rulmentul isi propune sa obtina, in acest an, un profit net de 44 miliarde lei (1,2 mil. $), la o cifra de afaceri de 1.400 de miliarde de lei (40 mil. $). Anul trecut, societatea a inregistrat un profit net de 36,02 miliarde lei (1,2 mil. $) si o cifra de afaceri de peste 1.179 miliarde lei (35,7 mil.$). Veniturile totale s-au ridicat la 1.437 miliarde lei, iar cheltuielile (exclusiv impozitul pe profit) la 1.425 miliarde lei.
Actiunile societatii sunt cotate la BVB, ultima valoare de tranzactionare fiind de 730 de lei/titlu. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de 3,2 mil. $.
Productia de rulmenti a Romaniei in primele noua luni ale anului, de 48,2 milioane bucati, este in scadere cu circa 30% fata de perioada similara din 2001. In plus, pe stoc se aflau peste 16 milioane de rulmenti, reprezentand 35% din productia mentionata. Rulmentul Brasov are o cota de peste 30% din piata rulmentilor din Romania, urmata de Rulmenti Barlad - 25% si Koyo Alexandria - 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO