Companii

Turcii de la Yasar vor face din fabrica de vopseluri DYO un centru regional

01.11.2006, 18:00 148

Grupul Yasar din Turcia a achizitionat integral producatorul de lacuri si vopsele DYO, anuntand ca filiala din Romania va deveni centrul operatiunilor holdingului Yasar in regiunea Europei de Est.
Holdingul din Turcia, cu afaceri anuale de peste un miliard de euro, a rascumparat 47% din actiunile DYO, detinute de principalul distribuitor al produselor fabricii, majorandu-si astfel participatia la 100%. Yasar a cumparat pachetul de actiuni de la familia Gurdal. Reprezentantii companiilor implicate nu au dezvaluit valoarea tranzactiei.
DYO detine o fabrica de lacuri de vopseluri in Oltenita, deschisa in 2003, si face parte din grupul Yasar.
Yasar intentioneaza, in urma operatiunii, sa investeasca in productia si dezvoltarea retelei de distributie a produselor DYO atat in Romania, cat si pe pietele din Estul Europei.
DYO isi propune sa atinga, in 2009, o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro.
Grupul Yasar are activitati in industria chimica, vopseluri, sectorul agro-alimentar, inginerie, turism, comert exterior si educatie, fiind prezent pe pietele din Orientul Mijlociu, Rusia si statele din Golful Persic. Yasar Holding inregistreaza anual o cifra de afaceri de peste un miliard de euro. Potentialul imens al afacerii cu lacuri si vopsele a atras un interes puternic din partea fondurilor de investitii, care in ultimul an au realizat doua achizitii de top pe piata. De altfel, din primii patru jucatori de profil, numai K?ber nu este in portofoliul unui investitor financiar.
Policolor, unul dintre cei mai mari producatori, era inca din anii '90 in portofoliul investitorilor financiari.
Compania Policolor este controlata de trei fonduri de investitii, care detin impreuna peste 82% din actiuni. Cele trei fonduri sunt Romanian Investment Fund, cu o detinere de 39,4%, Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), cu o participatie de 33,3% si Romanian Reconstruction, cu circa 10% din actiuni, potrivit ultimelor date disponibile.
Anul trecut D?fa Romania, un alt jucator din top, a fost achizitionat de catre fondul de investitii american Advent International, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 17-18 milioane de euro.
La inceputul lunii mai, fondul de venture capital suedez Oresa Ventures a anuntat preluarea unui pachet de actiuni la producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim (actual Fabryo) in urma unei tranzactii de 9 milioane de euro.
Piata de lacuri si vopsele va ajunge in acest an la vanzari de circa 170-180 mil. euro, iar principalii jucatori sunt Policolor Bucuresti, K?ber, D?fa si Fabryo Corporation (fost Guzu Chim).
La nivelul ultimelor date disponibile, cererea locala se ridica la 150.000 de tone pe an.
Nivelul de consum este inca destul de redus comparativ cu alte piete din Europa, de unde rezulta si potentialul imens de crestere. O parte din acest potential este alimentat permanent de renovarea locuintelor vechi si mai ales de marile proiecte rezidentiale, una dintre afacerile momentului in Romania.
Companiile de lacuri si vopsele din Romania inregistreaza rate de crestere a afacerilor de pana la 30% - 35% pe an, pe fondul cererii in crestere de pe piata constructiilor.

Piata atractiva
Anul trecut Dufa Romania, un jucator din top, a fost achizitionat de catre fondul de investitii american Advent International, in urma unei tranzactii care s-a ridicat la circa 17-18 milioane de euro.
La inceputul lunii mai, fondul de venture capital suedez Oresa Ventures a anuntat preluarea unui pachet de actiuni la producatorul de lacuri si vopsele Guzu Chim (actual Fabryo) in urma unei tranzactii de 9 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO